Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rörlig röstlokal på hjul

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Snart kan du förtidsrösta, snabbt och smidigt, under shoppingturen. Valbussen turnerar staden runt för att göra det lättare för alla att rösta.

Med start den första september och fram till valdagen ses valbussen bland annat utanför ICA Maxi Hälla, vid Irstamacken och Dingtuna Torg för att nämna några.

-Jag är väldigt glad att vi har hittat den här lösningen och att vi når ut till medborgarna i köpcentren och där människor rör sig, säger Anna Brokås, ordförande i valnämnden.

Hon tror att yngre och aktiva småbarnsfamiljer väljer bort att rösta på valdagen, att det kanske bara är vissa familjer och äldre som håller fast i traditionen.

Eftersom att det saknades lokaler där förtidsröstning kunde hållas vid köpcentret i Hälla föddes lösningen med bussen.

-Vi hade inga naturliga lokaler på dessa ställen så det blev en mobil enhet, säger Håkan Lif, projektledare valnämnden. Inuti bussen finns det utrymme för tre personer att rösta åt gången, skulle det regna är bussen utrustad med en markis där man kan söka skydd. För rullstolsbundna eller de som har svårt att komma in i bussen finns möjlighet att rösta utanför. Skulle du råka glömma röstkortet hemma kan du få ett nytt utskrivet direkt i valbussen.

Per-Arne Blomberg, demokratigruppen, tycker att valbussen är en jättebra idé.

-Jag tror att just enkelheten med det om man går och handlar och så kommer man på att aha, jag kan ju rösta, säger han.

Här stannar bussen

Valbussen besöker: Dingtuna Torg, ICA Hökåsen, ICA Maxi Hälla, ICA Sjöhagen, Karlfeldtsplatsen, Pettersbergs Centrum och Irstamacken. För närmare information se uppsatt tidtabell vid respektive hållplats.