Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En seger för kulturmiljön”

Dammarna i Kolbäcksån i Hallstahammar blir kvar. Högsta Domstolen har beslutat att inte ta upp ärendet.

– Det här är en seger för kulturmiljön. Det känns jätteskönt att den här historiska miljön nu blir bevarad, säger Richard Grün, juristen som företrätt Kanalbolaget i den minst sagt sega juridiska processen som pågått sedan 2005.

Det var vid julen 2008 som miljööverdomstolen oväntat gav Kanalbolaget, Hallstahammars kommun, Riksantikvaireämbetet och Kammarkollegiet rätt när de ansåg att dammarna skulle bevaras och överdomstolen körde därmed över miljödomstolen.

Miljööverdomstolen menade att det inte fanns någon ovillkorlig rätt till rivning så länge verksamheten vid Hallstahammars nya kraftverk fortgår. Ska det förändras måste man ansöka om att förändra den vattendom från 1987 som styr verksamheten i dag.

Mälarenergi, som ville riva dammarna, överklagade då ärendet till Högsta Domstolen och som nu har meddelat att de inte tänker ge dem något prövningstillstånd eftersom man inte anser att den har någon prejudicerande effekt.

– Vi kan ju inte annat än att acceptera domarna, säger Mats Lindberg, chef för affärsområdet Kraft vid Mälarenergi.

Kommer ni att ansöka om en omprövning av vattendomen från 1987?

– Inte just nu i alla fall. Vi har ingen panik att göra något åt det här just nu. Det här har redan varit en långbänk.

Betyder det här att ni kommer att reparera dammarna?

– Vad vi vet nu behövs inga större åtgärder. Men när vattenflödet tillåter det kommer vi att sänka nivåerna i dammarna så vi kan inspektera och eventuellt vidta några smärre åtgärder om det behövs, säger Mats Lindberg.