Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sista glimt av sommaren

Tur med vädret hade vi när vi besökte Stig Wennsten och Katarina Feltendahls kolonistuga på Biskopsängen i fredags i förra veckan. En sista glimt av sommar gjorde att trädgård, hus och inte minst inredningen kom till sin rätt.

Stig och Katarina bor ungefär tio minuter med cykel från sin kolonistuga, men sommartid sover de över här till och från. För fyra år sedan köpte de stugan och det första de lät göra var att ta bort några stora träd som skymde utsikten över Svartån och bort över golfbanan.

– Sedan rev vi ut all inredning som då dominerades av furu. Under korkmattorna fanns trägolv, som vi bara behövde slipa, berättar Stig.

Huset, som de döpt till Lyckebo, byggdes också ut. 28 kvadratmeter utökades med tolv, nu innehåller huset ett litet sovrum, vardagsrum och kök. Den tillbyggda glasverandan är utöver den ytan. Det är Stig som stått för allt snickeriarbete och Katarina har ansvarat för målning och inredningen, som genomgående går i ljus, lantlig stil.

Innertaket i vardagsrummet togs ner för att skapa mer rymd.

– Vi ville också sätta in altandörrar ut mot verandan. För att dörrarna skulle få plats var jag även tvungen att höja ett parti av yttertaket.

Han har också byggt en brygga med badstege, för visst går det att bada i den här delen av Svartån även om vattnet så här års är ovanligt brunt. Det finns mycket att titta på från både brygga och veranda. Stig berättar att några bävrar brukar hålla till i strandkanten och golfspelarna på andra sidan skickar ibland ner en boll i vattnet.

Den arrenderade tomten kring stugan är på 500 kvadratmeter. Förutom blomrabatter och i odlingslådor sallad och en del kryddor finns det äppelträd, hallon – och vinbärsbuskar på tomten.

– Det är inte tillåtet att dra in vatten i stugorna, men sommartid finns det dricksvatten att hämta på tappställen, i wc-anläggningarna och vintertid även i föreningshuset som är öppet året om. Trädgården vattnar vi med åvatten, säger Stig och visar oss trädgårdsslangen, som hänger på väggen till ett litet uthus, som fanns när de köpte kolonistugan.

En liten hörna med diskbänk utomhus har han också snickrat, även om det också går att diska i stugans kök. Mest för barnbarnens skull har paret också installerat en mulltoalett i uthuset. Stigs kommande projekt är att sätta upp en fast trappstege på ena husgaveln upp till en befintlig lucka till krypvinden som kan användas till förvaring.

– Där kan vi lägga in dynor och liknande när sommaren är slut, säger han.

I fredags var det som sagt inte dags för det.

Birgitta Cavallini