Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skomakare i herrskapens paradis

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

När sommaren nalkades kom ”herrskapen” från stan i hästdragna landåer ut till sina sommarställen vid Notudden. Det var 1910-tal och lille Herbert Grip satt ofta på bergknallen nedanför Fiskarstugan och fascineras av alla intryck från den stora världen. Den värld som låg bortom ekdungarna och Västmanlands regemente.

Herbert Grip föddes 1910 och växte upp i Fiskarstugan vid Notudden tillsammans med två bröder, fyra systrar och föräldrarna Axel och Signe. Där, i den lilla stugan med ett rum och kök och förstuga, bodde således nio personer.

- Och så vår hund, och ibland farbror Oskar, säger Herbert Grip, 92 år.

I Fiskarstugan fanns också ett trångt vindsutrymme där Herberts far Axel hade ett litet skomakeri. På dagarna basade han över regementets skomakarverkstad och på lediga stunder såg han till att familjen var välskodd.

Ett av Signes och Axels barn, Herbert, återvände på äldre dar till sin barndoms tassemarker och flyttade in i en modern lägenhet på Rönnbergagatan.

Det gick aldrig någon nöd på familjen säger Herbert. Tvärtom. Hans far Axel var en god skytt och var ständigt på jakt med bössan efter något villebråd. Det var gott om hare på Viksäng och i vassruggarna mellan Notudden och Framnäs fanns det alltid andstekar att hämta. Dessutom drog han upp mycket fisk ur Mälaren. En del av fångsten såldes till Stadshotellet och Officershuset på Stora gatan.

Viksäng var i huvudsak ett militärområde, och där hände det alltid något. Herbert minns spanska sjukan och den uppståndelse alla dödsfallen väckte:

- Ändå kunde vi grabbar inte låta bli att smyga upp till regementets gymnastiksal och titta på dem som låg sjuka där inne.

Regementets skjutbana låg strax bortom L-Köp, mellan Rönnbergagatan och Infanterigatan. Där kunde man i början av 1920-talet se Herbert och hans kompisar krypa på knä och leta patronhylsor.

- Vi sålde mässingshylsorna och andra metaller till en skrothandlare som hade sitt upplag på Pilgatan. Han kom regelbundet till Viksäng för att göra uppköp.

I tonåren började Herbert gå i lite vidare cirklar, och hamnade ibland ända uppe på Pilgatan där det fanns en godiskiosk i närheten av Myggbo såg, som låg invid Folkets park.

- På den tiden fanns det ett populärt kafé som hette Lägerhyddan. Det låg utmed den väg som gick från regementet mot Folkets park.

Västerås cirkusplats låg på den tiden ungefär där Björnövägen mynnar ut i Pilgatan.

- Där spelade man också fotboll, och när det kom ett tivoli till stan sattes det upp på cirkusplatsen.

Herbert Grip tycker att 1960-talets stadsplanerare gick för hårt fram på Viksäng.

- Stora delar av området har demolerats. Jag minns ju hur idylliskt det var förr. Det fanns gott om djur, bär och svamp i de skogar som försvann.