Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Smartkollremiss får ta tid

”En attraktiv stad behöver en modern kollektivtrafik”. Finns inget att invända mot detta. Men vad är ”modern kollektivtrafik”? Är det snabba bussar? Eller är det trafik, som prioriterar tillgänglighet för så många resenärer som möjligt?

Som jag ser det måste det vara tillgänglighet som är viktigast, om man vill att ”Västerås ska vara en attraktiv stad där det är lätt att ta sig till jobbet, skolan, affärerna och fritidsaktiviteterna”.

Utredningen, initierad av förra mandatperiodens majoritet, är givetvis välkommen. Nuvarande majoritets tidigare företrädare har nämligen under många år misslyckats med att anpassa busstrafiken i takt med stadens utveckling. Visserligen har förändringar gjorts, men mest har det handlat om linjeförkortningar och ändring av linjesträckningar från vardag till helgdag. Sommarbusslinjer med uselt resandeantal har år ut och år in kört på utan åtgärder och kostat dyra skattepengar.

Nu är en politisk process igång rörande Smartkoll. Inget negativt om nu ansvariga för utredningen förstår att en snabb process inte är det primära. Det är slut-resultatet som är viktigast, nämligen förhoppningsvis bättre busstrafik för alla västeråsare. För att nå det målet måste resenärerna inbjudas till informationsmöten och dialog.

En utdragen remissprocess behöver inte stoppa små, snabba förändringar. I artikeln skrivs ”det ska vara samma buss, som går på kvällen som på dagen”. Den ambitionen kan inte vara så svår att uppnå redan inför vinterturlistan 11/12 genom att slopa lågtrafiklinjerna, låta dagtrafiken med reducerad turtäthet ta över samt slopa obekväma linjesträckningsändringar vardag till helgdag. Det kan också ses som en försöksperiod vars vunna erfarenheter kan värderas innan utredningen tas i sin helhet.

Om detta nu låter alltför ambitiöst vad gäller arbetsinsatser och ekonomi så borde väl åtminstone låg-trafikens fyra linjer få gå via Centralen! För att verkställa denna lilla förändring så behöver nog inte att ”de främsta experterna i landet”, som anlitats i Smartkoll, ställer upp!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel