Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En temadag om psoriasis

Omkring 7000 människor i länet är drabbade av psoriasis, Claes Roos är en av dem. Länets psoriasis-förbund arrangerar i dag en temadag om sjukdomen.

Claes arbetar halvtid sedan början av 1990-talet, som kansli- och verksamhetschef på Psoriasisförbundet Västmanland, där han även är vice ordförande. På grund av sin sjukdom och dess omständliga behandlingar orkade han inte fortsätta sitt heltids-arbete som IT-chef på Samhall.

I början av 1970-talet, då Claes Roos var drygt 20 år, drabbades han av en typ av psoriasis, som enligt honom visade sig som fläckar och prickar på huden, som blev till vita fjäll om man skrapade på dem. Han blev inlagd och fick diagnosen psoriasis och har genom åren gått igenom rader av olika behandlingar.

– Har behandlats med tjärpreparat, därefter med ett preparat som brände de ut-satta områdena, men även den friska huden runt omkring, vilket resulterade i att sjukdomen spreds även till de delarna. Kortisonsalva gjorde det värre och tjärbad hjälpte inte mycket.

Vändningen kom med ljusbehandling, som Claes under en period fick ett par, tre gånger i veckan. Men det visade sig att han behövde den regelbundet.

– I tio års tid ljusbehandlades jag och mådde bra, men för att huden skulle bli mer ljuskänslig badade jag i ett lösningsmedel och min lever påverkades av de invärtes medicinerna. D-vitamin, mjukgörande kortisonsalvor och biologiska läkemedel hjälper mig nu. Men hur behandlingar påverkar är mycket individuellt. Sjuk-domen går inte att bota, men man har både bättre och sämre perioder,