Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En värld av virvlar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Luften omkring oss är i ständig rörelse. Även när det tycks vara vindstilla kan man märka små rörelser.

När luftens hastighet ökar bildas lätt virvlar på grund av friktion mot markytan eller skillnader i hastighet mellan olika luftströmmar. Det kan vara virvlar både i höjdled eller liggande i sidled. Ett sätt man kan se effekten av dessa virvlar är när man tittar på rök från en skorsten. Med kraftig vind får man ofta stora virvlar som får röken att bölja upp och ned när den rör sig bort från skorstenen. Vid svag vind stiger röken mera rakt upp men man kan i vissa situationer se att den rör sig uppåt i en spiral, den s.k. Ekmanspiralen.

Luftrörelser i höjdled kan man också lägga märke till när man flyger. Turbulens, som får flygplanet att skaka, kan man se som ett slags vågor som planet studsar på. Det är ungefär som att åka en snabb motorbåt när det går vågor på vattnet, det kan också vara en skakig upplevelse men känns inte som onaturligt eftersom man ser vågorna. När man flyger och ser att planet är på väg in i ett molnskikt kan man vänta lite skakningar, molnen bildas nämligen vid vertikalrörelser.