Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vit julmarknad i Surahammar lockade många: ”Det är tradition”

Under söndagen fylldes Surahammars julmarknad med alltifrån besökare till försäljare. I år var också Mälardalens brand- och räddningsförbund på plats för att instruera i brandsläckning och såklart skymtade tomten fram bland karuseller och karameller.

Anmäl text- och faktafel

Snön yrde när Surahammars julmarknad 2019 gick av stapeln vid lunchtid på söndagen. Trots det var det många som hade tagit sig ut för att njuta av varma mandlar och fynda diverse julpynt på marknaden.

För Tuula Nykvist var det fjärde året i rad som hon stod som försäljare i Folkets hus tillsammans med kusinen Vuokko Pasma. Redan en timme efter att julmarknaden slagit upp portarna hade de finska julstjärnorna sålt slut.

– De är väldigt populära, trots att det inte varit öppet särskilt länge så har det varit mycket besökare redan, säger Vuokko Pasma.

Förutom finska julstjärnor sålde de även hjortronpajer och pynt av olika slag. Något som familjen Sundin hade ögonen på.

– Vi är här för att titta på julsakerna, kanske något att hänga i julgranen, säger Sofia Sundin, 8 år.

Hon besökte marknaden tillsammans med lillasyster Ida, 4 år och mamma Evelina.

– Det är tradition, jag är uppvuxen här, säger Evelina Sundin.

De hoppades även på att få hälsa på jultomten, men det var något som lillasyster Sofia Sundin var aningen tveksam till.

– Hon är lite rädd för jultomten men det kanske kan ändras i år, säger Evelina Sundin.

Bredvid Folket hus satt nämligen för åttonde året i rad tomten Julius, även kallad Sven-Olof Törnvall som var ute på sitt sista uppdrag innan det är dags att fira julafton.

Förutom olika hantverk så fanns också ett UF-företag, Ungt Företagande på marknaden, de sålde diverse godsaker för att samla in pengar till att arrangera skoldiscon.

– Vi vill stärka barnens gemenskap och minska utanförskap, säger Maja Fasching, en av eleverna som driver UF-företaget We fix.

Förutom att de tyckte att det var lite kallt så tycker de att det var kul att delta på julmarknaden.

Vid Mälardalens brand-och räddningsförbund var det däremot lite varmare. Här fick barnen som kom förbi öva på att använda brandsläckare och brandfilt tillsammans med erfarna brandmän. En av dem var Nina Imamovic, 6 år. När hon får frågan om hur det kändes att få släcka elden log hon stort.

– Bra! Hemma får jag inte röra brandsläckaren men vi har en på skolan.

Senare under eftermiddagen delades även årets kultur-och idrottsstipendier ut på torgscenen.

BILDEXTRA: Här firas det i snön på Surahammars julmarknad 2019

Fotnot: I en tidigare version av artikeln förväxlades systrarna Ida och Sofia Sundin. Rätt är att Ida är lillasyster och Sofia storasyster. VLT beklagar förväxlingen.