Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vuxen kan ha hand om 37 barn

En 8-åring har ett fritidshem där det finns en vuxen på 20 barn. Ett annat Västeråsbarn kan gå på ett fritis med en vuxen på 37 barn.

Fritidshemmen i Västerås har helt enkelt mycket olika förutsättningar. De flesta är kommunala, en del fristående.

I snitt är det 19,1 barn per anställd på de kommunala fritidshemmen, på de övriga är snittsiffran 40,6 barn per anställd. Till en del beror skillnaden på att de fristående har fler deltidsanställda, som bara jobbar när barnen är på plats.

– Men det finns även kommunala fritidshem som har 37 barn per medarbetare, säger Per-Inge Hellman på pedagogiska nämndernas stab.

Det är rektorerna som styr resursfördelningen till fritidshemmen.

– Vi kan inte styra de fristående fritidshemmens verksamhet, men vi har tillsyn och kan föra en dialog med dem.

Nu har barn- och ungdomsnämnden gett Proaros i uppgift att kartlägga stadens fritidshem.

– Vi ska försöka skapa likvärdighet. Det ska inte vara turen att bo på rätt område som styr över hur barnens fritidshem ser ut, säger Per-Inge Hellman.

Ett sätt är att hitta nya lösningar. Till exempel kan slöjd- och idrottslärare engageras några timmar i veckan för att ge barnen flera, stimulerande sysselsättningar.

– Ett av målen är också att komma fram till en lämplig gruppstorlek .

Men framför allt är det inomhusmiljön som skiljer sig åt. En del fritidshem har sin utgångspunkt i ett klassrum, andra har lokaler med soffor och utrymmen för lek och lugn som är byggda för fritidshemsverksamhet.