Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Endast två nedskräpare har bötfällts

Nej, det går inte att skräpa ner hur som helst. Det kostar 800 kronor. Västeråspolisen har redan bötfällt två nedskräpare sedan den nya lagen mot nedskräpning infördes.

Sedan över en månad är det förbjudet i lag att lämna picknickrester eller engångsgrillar i parkerna, liksom att krossa flaskor på cykelbanor.

Just en flaskkrossning på Sigmatorget ledde till en av bötfällningarna. En polis stod nämligen i när-heten, hörde smällen, identifierade flaskkastaren och skrev ut en ordningsbot.

Det andra fallet inträffade på Västra Kyrkogatan. Där kastades en kasse med tomma ölburkar i ett buskage. Även där gjordes det inför ögonen på en polis.

Om polisen själv är vittne till brottet, och gärningsmannen erkänner, kan ordningsboten skrivas ut direkt.

– Detta är typfall på vad lagen anger. Några andra typiska exempel skulle kunna vara att man slänger glas- och plastflaskor, matförpackningar, engångsgrillar och andra typer av engångsartiklar utomhus på en plats där allmänheten har tillträde eller insyn, till exempel i en park, berättar Tommy Gustafsson, kommissarie vid Västmanlands-polisen.

Tillsammans med ytterligare ett fall i Sala innebär det att bara tre böter har skrivits ut i Västmanland sedan lagen infördes.

Men jämfört med flera andra polisdistrikt är det ändå ganska mycket.

I hela stora Stockholms polisdistrikt har ännu inga böter delats ut.

– Allting handlar om prioritering. Vi har inga sopspanare ute.

Så säger lagen

Den nya lagen om nedskräpning trädde i kraft den 10 juli. Lagen innebär att polisen kan skriva ut 800 kronor i böter på plats vid avsiktlig nedskräpning.

Extrem lätt nedskräpning, som att slänga en fimp,

en glasspinne eller en bussbiljett, är fortfarande tillåten.

Grov nedskräpning, som mer liknar avfallsdumpning, var däremot straffbar redan tidigare och kan ge högre böter och till och med fängelse.