Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkla utekök förlänger sommaren

Ljumma sommarkvällar lockar trädgården. Varför inte flytta ut köket i naturen? Matlagning under bar himmel, smarrig mat på bordet och sköna kvällar i goda vänners lag sätter guldkant på tillvaron.

Trädgården som ett kombinerat vardagsrum och kök är mångas dröm. Självklart blir längtan allt starkare när sommarhalvåret är här, eller när man besöker ett lummigt utomhuskök med sköna medelhavsvindar.

– Vi reser allt mer och många inspireras av att folk lever mycket mer ute i varmare länder, det triggar folk att förverkliga den där drömmen hemma också, säger kocken Tareq Taylor, känd från SVT:s Trädgårdsmåndag.

Det behöver egentligen inte var så svårt att förverkliga den visionen – fram med grillen, diskbaljan och hacka grönsakerna på ett bord. Där har du ditt spartanska, men högst tillräckliga, och trivsamma kök.

– Klimatet förändras och utesäsongen varar längre än vad många tror, här i Skåne använder jag köket ända in i oktober. De som har en trädgård gör en vettig investering i att skaffa utekök, det förlänger och förbättrar boendet.

För några år sedan kom en vedugn på plats hemma hos Tareq Taylor. Det var så intresset för utekök började. Men skydd mot regnet då? Ja, då byggdes ett tak och på den vägen är det. Sedan dess har köket vuxit sig större och fått en allt viktigare plats

i familjens liv.

– Jag tillhör skaran som satsar ordentligt på utomhusboende. Hela förra sommaren, och i år, har jag byggt en gigantisk köksträdgård där utomhusköket är centralt. Runt köket finns en trädgård, med örter, grönsaker, blommor ... you name it, säger Taylor.

Placeringen är något av det viktigaste för den som planerar för ett köksbygge på tomten, menar han.

– För ett fullvärdigt utekök behöver man egentligen bara en bänkskiva och en grill eller kokplatta. Det är viktigt att det är placerat nära köket inomhus, på så vis blir det mer tillgängligt och gör det enklare att flytta saker emellan. Det är inte nödvändigt med en särskild kyl ute.

Marknaden kryllar av avancerade och eleganta utekök i fina material. För trädgårdsälskaren med fet plånbok finns det helt klart alternativ – men den som bygger köket själv blir mest unik i grannskapet. Tareq Taylor tror att många kan skrapa fram delar till köksinredningen i förrådet eller på en återvinningscentral.

– Gör så mycket som möjligt själv, leta efter rostfria bänkar eller gammal restaurangutrustning. Det är inte bara enkelt och billigt, utan ofta väldigt snyggt också.

Börja litet, inse ”fan, det här är mysigt” och låt det växa fram. Det är A och O för Tareq Taylor.

– Spana in inspirationsbilder och tidskrifter för att få tips på hur ditt drömkök ser ut, är det ett lantkök eller något mer bohemiskt? Att köpa ett exklusivt kök är det sista man ska göra tror jag, i alla fall om man saknar mycket pengar. Många sådana har en tendens att stå helt orörda.

Att något lagas ute i trädgården är viktigare än vad som hamnar på tallriken.

– Och börja inte laga maten förrän gästerna kommer. Uteköket är det perfekta stället att hänga med ett glas vin eller gå runt i trädgården medan ungarna leker. Ett utomhuskök ska tåla mycket, inte vara skört och känsligt.

Ständigt möts han av nära och kära som ser tjusningen med ett kök i trädgården.

– Det här är svårt att slå, det här är drömmen. Så känner många som upplever det. Man behöver inte åka iväg för att drömma sig bort, det kan man göra hemma också – om man har en plats som tillåter det, till exempel ett utekök.

JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Tareq Taylors tips

+ Börja litet, låt det växa i takt med att intresset ökar.

+ Laga maten tillsammans med gästerna.

Placera köket centralt, men samtidigt nära råvaror, kyl och köksutrustning

i köket inomhus.

+ Hitta din stil med hjälp av inspirationsbilder.

+ Arbetsyta och kokplatta eller grill räcker långt för att bygga upp ett utomhuskök.

+ Plantera örter, blommor och grönsaker runt köket.

+ Kolla på returmarknaden eller i förrådet – något du kan använda till köksbygget

i trädgården?