Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entydigt att människan är skyldig till jordens uppvärmning

Klimatet har alltid förändrats, skriver signaturen Spielbo den 11/10, och det stämmer. Det har förekommit åtskilliga klimatförändringar under jordens livstid, de som ledde till utdöendet av dinosaurierna och istiderna till exempel.

Men den tid som diskuteras när man talar om klimatförändringar nu, är de cirka 10000 åren efter den senaste istiden, då klimatet har varit relativt stabilt. Jordbrukssamhällen kunde utvecklas eftersom vädret var någorlunda förutsägbart, och de har lett vidare till de civilisationer vi lever i nu. Perioden kallas holocen, och dess temperaturväxlingar kan man följa här (scrolla ända till slutet av dokumentet):

Science Alert

I slutet på denna kurva ökar temperaturen märkbart. Det sker under vår nutid, som ibland kallas antropocen, eftersom ökningen beror på mänsklig verksamhet. Här finns en grafisk illustration till hur solen och övriga faktorer inverkat på jordens temperatur sedan 1880 och man ser tydligt vad som orsakar uppvärmningen:

Bloomberg

Jag beklagar att signaturerna Klimat och Spielbo anser att det är oförskämt att bli kallade klimatförnekare. Jag har svårt att hitta en annan lika passande benämning, och det är också den allmänt använda där man diskuterar klimat. Att förneka betyder att ”hävda att något är osant, vägra kännas vid”, och det stämmer väl bra på er inställning till klimatforskningen?

Lisbeth Garde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare