Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Era ”ting” riskerar att bli ingenting

Widen mfl skriver att ”Landstingets barn- och ungdomsråd har ett ansvar att med utgångspunkt i Barnkonventionen ta tillvara barns och ungdomars åsikter och bevaka deras intressen.”

Politikerna i Landstinget Västmanland skall även själva följa Barnkonventionen och inhämta barns och ungdomars åsikter kring frågor som berör dem (artikel 12). Så hur har ni gjort för att komma fram till det beslutet att rådet skall läggas ned, hur många barn och ungdomar har varit delaktiga i den processen, för det är väl ändå dem ni värnar om?

Jag tycker det är mycket märkligt hur vuxna politiker kan ta sig rätten och säga att de företräder barn och ungdomar specifikt men samtidigt strunta i det mest basala som att ha en dialog med dem det berör, innan beslut fattas. Det är en stor skillnad på att vara vuxen och uttala sig om vad barn och ungdomar tycker och tänker i olika frågor; det är ett vuxenperspektiv. Jämfört med att låta barn och ungdomar få vara delaktiga och tycka och tänka fritt; det är ett barnperspektiv.

Onsdag den 21 april röstade den borgliga majoriteten igenom ett beslut om att rådet skall läggas ned. Jag ställde flera frågor till politikerna under sammanträdet kring varför ingen fört diskussionen med landstingets barn och ungdomar, inte ens de ungdomar som finns i rådet innan beslut fattas! Det är anmärkningsvärt att några som slår sig för bröstet och uttalar starka ord om att värna barn och ungdomars rätt till att vara delaktiga struntar helt i detta så fort de får chansen.

Vem är det som har kommit fram till att några årliga ”ting” är det alla ungdomar och barn vill ha som forum för att vara delaktiga? Låt mig gissa, det är vuxna som har tyckt till och bestämt vad som är bäst för de som är minderåriga. Och mellan dessa ”ting” (som beräknas vara förhoppningsvis ca 1-4 stycken/år och som vuxna sätter dagordningen för) ska då barnen och ungdomarna tiga still? Varför klarar inte den moderatledda alliansen av att göra om och göra rätt för det här liknar ju ingenting…

Miriam Dunder

ledamot i Barn- och Ungdomsrådet i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel