Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erbjudande ska locka sköterskor

Ett nytt sorts erbjudande för sjuksköterskor hoppas man ska lösa sommaren på Centrallasarettets slutenvård.

– I år har vi ambitionen att stänga något mindre än vad vi gjorde förra sommaren, säger Eva Dannert, personalchef för Västmanlands sjukhus.

Som vanligt är det bristen på sjuksköterskor som är det svåra att hantera. Ett 30-tal vikarier har anställts och 20 till skulle behövas. Det handlar om erfarna specialistsjuksköterskor.

–Nyfärdiga sköterskor behöver för lång inlärningstid och kan inte ersätta erfarna sköterskor.

Nu saknar Centrallasarettet 14 stycken på medicin, till exempel hjärtsköterskor.

– På akuten saknar vi sex sjuksköterskor och det är ju en enhet som vi inte kan dra ner på under sommaren.

I dagarna har det därför gått ut ett riktat sommarerbjudande till sköterskor som har rätt kompetens för att rädda situationen på utsatta avdelningar. I år erbjuder man ersättning per arbetat pass i stället för ett veckoerbjudande som använts tidigare somrar. Ett dagpass ger 1 500 kronor extra, ett nattpass 2 000 kronor.

–Vi hoppas att det ska underlätta. Det kanske kan vara lättare för en sköterska att hoppa in enstaka pass jämfört med att skjuta på semestern en hel vecka, säger Eva Dannert.

– Och ibland är det kanske bara ett eller ett par pass som behöver fyllas.

Preliminärt räknar man med att dra ner ett 60-tal vårdplatser på Centrallasarettet som har totalt 465 platser. Exakt hur det kommer att se ut blir klart senare i maj när sköterskorna lämnat besked om de vill hoppa in och jobba under semestern.