Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Att inte kunna ta med cykeln på bussen är persontrafikens svagaste länk

Sven G Sjöberg välkomnade i VLT möjlig-heten att kunna leva bra i Västerås utan bil och att cykel som transportmedel ska prioriteras. Vi kristdemokrater håller med Sjöberg och vi har drivit cykelfrågorna under både denna och föregående mandatperiod.

Kristdemokraternas Roy Cederbäck motionerade i landstingsfullmäktige om möjligheten att ta med sig cykel på buss och tåg, vilket landstingspolitikerna sade ja till. Västmanlands lokaltrafik, VL, utredde sedan frågan och kom fram till att det är för dyrt och krångligt att ta med sig cyklar på bussar.

VL:s PM visade hur dåligt det fungerar med befintliga cykelställ på bussar, hur dyrt det är och hur det fungerar i övriga Sverige. VL:s styrelse utgick sedan från detta förslag när den sade nej till att fortsätta satsa på cykelställ på bussar.

Jag hjälpte själv till som fritidspolitiker med att inhämta information inför motionen. Flera stater i USA har enkla och moderna cykelställ framför eller bakom bussar som passagerarna lätt kan använda. Jag har också använt sådana cykelställ i USA. För dem som vill se med egna ögon finns instruktionsfilmer utlagda på Youtube. Det borde VL ta till sig och uppmärksamma!

Jag är kritisk till att förslaget om cyklar på bussar lades ned. Varför skulle det inte fungera i Västmanland när det fungerar i USA?

VL hänvisade också till att det är få människor som utnyttjar cykelställen på bussar. Det kan förklaras med att vi, precis som Sjöberg framförde i sin artikel, att ”bil- och oljeindustrin, godtrogna politiker samt människors bekvämlighet fått styra utvecklingen”.

Visst vill vi kristdemokrater satsa på cyklar. Men för att verkligen öka cykelåkandet i länet måste vi ha bättre flexibilitet. Att arbeta fem kilometer utanför en ort i länet där det saknas kollektivtrafik är omöjligt för den som saknar bil och körkort. Att då åka buss och sedan cykla den sista biten kan vara avgörande för exempelvis en ungdom att säga ja till ett nytt arbete.

Cyklar som inte kan tas med på bussar och tåg kan betraktas som en svag länk i persontrafikkedjan. En kedja är som bekant aldrig starkare än sin svagaste länk.

Jag vill nu att vi i Västerås Stad och Landstinget Västmanland gör allt för att det ska vara möjligt att medta cyklar på bussar. Tjänstemännen borde utreda hur det kan bli möjligt i stället för att endast fokusera på alla problem. Höj blicken och titta på hur det fungerar i andra delar av världen som exempelvis King County i delstaten Washington.

Vi i Västmanland borde kunna bättre!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel