Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Bra boende en framtidsfråga

Människor behöver ett bra boende till en rimlig kostnad skrev Hans Ohlsson, ordförande för Hyresgästföreningen. Vi kristdemokrater jobbar för samma mål.

Västeråsalliansen har drivit bygg- och boendefrågorna hårt. Det centrala i stadsplaneringen är att förtäta och bygga staden inåt. Vi planerar för nya bostadsområden som Östermalm och Lillhamra som är betydelsefulla för integrering av olika samhällsgrupper och etniska tillhörigheter. I Lillhamra ska flerbostadshus med hyresrätter och bostadsrätter blandas med villor och radhus. Kanske får vi även ägarlägenheter.

Jag är stolt över att vara kristdemokrat som fått vara med att ändra kursen i denna riktning. Förhoppningsvis kan vi skönja en utveckling där det är naturligt att träffa nya människor i bostadsområdena, oavsett vilken bakgrund de har.

Västerås nya projekt innebär också att ungdomar och andra grupper av människor kan flytta in i de lägenheter som frigörs. Vi i Västeråsalliansen talar varmt om flyttkedjor. Det kan innebära att ett äldre par flyttar ut från villan till en lägenhet i Östra Hamnen. En barnfamilj flyttar in i villan, ett sambopar till barnfamiljens gamla lägenhet och en ungdom bosätter sig i barnfamiljens trångbodda lya.

Vi kristdemokrater har också drivit på tillgänglighetsarbetet för funktionshindrade på både nationell och kommunal nivå. Det handlar om att göra bostäderna mer tillgängliga från början och att arbeta för tillgängliga offentliga miljöer både inomhus och utomhus.

Vi måste sträva mot en neutralitet i boendet, det vill säga skillnaderna kostnadsmässigt mellan hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt måste minska. Vår bostadsminister Mats Odell har en stark vilja att hitta goda vägar för detta där vidgade möjligheter för rotavdrag kan vara en del. Det behövs också incitament för energieffektivisering av hyresfastigheter.

Hans Ohlsson vill att vi kommunalpolitiker i Västerås lägger korten på bordet och berättar om hur vi ser på utvecklingen av bostadsmarknaden.

Mitt första kort visar satsning på trygghetsboenden för äldre med service och aktiviteter. Andra kortet gäller varsam förtätning där vi behåller fina grönområden. Tredje kortet visar små lägenheter för exempelvis singlar. Sista kortet lagt och det visar energieffektivisering och förenklade regler för egen producerad energi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel