Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Västerås saknar mål för god arkitektur

En ny majoritet har tillträtt i Västerås. Denna majoritet som består av Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet och som kallar sig Utveckling Västerås har tagit fram 140 punkter som ska förverkligas de kommande fyra åren. Utveckling Västerås har höga ambitioner, men i sin iver har de glömt bort det viktigaste av allt när det gäller stadsbyggnad; arkitekturen.

I 140-punktsprogrammet finns inte en enda punkt om arkitektur samtidigt som många medborgare i Västerås klagar på bristfällig byggnadsstil. Människor är trötta på nya likformiga flerbostadshus där det ser likadant ut i Västerås som i vilken annan stad som helst. Det är dock glädjande att det är större variation i nya bebyggelsen vid Öster Mälarstrand, men det räcker inte.

I 140-punktsprogrammet finns inte en enda punkt om arkitektur samtidigt som många medborgare i Västerås klagar på bristfällig byggnadsstil.

Det skulle vara en stor utmaning att skapa god arkitektur även om det skulle prioriteras i stadsutvecklingen. Anledningen är att det finns olika uppfattningar om vad god arkitektur är.

Facebooksidan Arkitektupproret med över 34 000 medlemmar visar att det finns ett folkligt intresse för klassisk arkitektur. I städer som Hamburg, Kazan, Paris och Brooklyn i New York har klassisk arkitektur används vid nyproduktion.

I städer som Hamburg, Kazan, Paris och Brooklyn i New York har klassisk arkitektur används vid nyproduktion.

Är det något som nya majoriteten tagit till sig? Det finns självklart andra stilar och nya kan utvecklas. Här kan Västerås visa vägen!

Jag anser att Västerås Stad ska lyfta arkitekturen i kommande planer. Vi kan hitta en egen Västeråsstil tillsammans med medborgarna. Genom enkätundersökningar, stadsdels- och ortsanalyser samt andra möten kan politiker, tjänstemän och byggföretag ta in synpunkter och idéer från medborgarna.

Vi kan hitta en egen Västeråsstil tillsammans med medborgarna.

Låt projektet Sätra utgöra spetsen för den nya arkitekturen och bli ett gott exempel för övriga världen. Ett arkitekturprogram håller också på att utarbetas. Bjud in västeråsarna och låt oss komma med idéer till detta program.

Vi kristdemokrater vill att Västerås Stad ska lyfta arkitekturen i stadsplaneringen. Frågan är vad Utveckling Västerås vill? För ni vill väl inte avveckla Västerås?

Eric Söderberg (KD)

ersättare i byggnadsnämnden i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel