Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Åberg (MP): Lösningen på energifrågan är redan här

Miljöpartiets mål att nå 100 procent förnybar energi till 2030 i Sverige är fullt möjligt. Regeringen vill minska stödet till energi-effektivisering och vindkraft och helt slopa stödet till solkraft. Detta får inte medföra att utvecklingen av förnyelsebara energikällor bromsas. Vi får satsa på att ta initiativ på lokal och regional nivå för att genom satsning på förnybar energi och energi-effektivisering nå detta mål.

Vilka energislag man ska välja beror på de lokala förutsättningarna. Men många kommuner har väldigt bra förutsättningar för solenergi och vindkraft . I många länder, som Danmark och Tyskland, producerar man betydligt mer energi från vindkraft än vi gör i Sverige. Tyskland producerade 36 terawattimmar och Sverige 2 terawattimmar (2009)

I bland annat Sala pågår mätningar och för-beredelser för att bygga vindkraft, med bättre teknik än tidigare blir det mer energi och fler platser som kan användas för vindkraft. Västmanland har stora utvecklingsmöjligheter på detta område, vi ligger faktiskt sist i Sverige med endast två vindkraftverk(2010).

Likaså när det gäller solenergi finns en stor potential. På två år har priset på solceller mer än halverats. I Sala-Heby-området har den tredje solelanläggningen just tagits i bruk. Det har gjorts möjligt genom ett samarbete mellan Sala Solelförening och Sala Heby Energi. Vi räknar med att det blir en ny anläggning varje år.

I år har Italien byggt mest solenergi i världen – hittills 8 500 megawatt, Tyskland kring 7 000 megawatt jämfört med Sverige 3 megawatt. Detta visar vilken stor potential det finns för solceller.

I Heby kommun finns en konkret plan för hur kommunen inte bara ska bli självförsörjande på energi, utan till och med få ett överskott av energi till 2030. Detta är möjligt genom energieffektivisering och ökad användning av sol-, vind och bioenergi.

Även så kallad nettodebitering som blir verklighet inom en snar framtid. Privatpersoner och företag kan producera förnyelsebar elenergi från egna anläggningar och bara betala för den del av förbrukningen som överstiger produktionen. Nästa steg är förstås att Miljöpartiet vill ge rätt till privatpersoner att sälja överskott av energi.

Vissa företag kan spara hundratusentals kronor årligen genom att energieffektivisera sin verksamhet. Även för privatpersoner kan det vara lönsamt att satsa på energieffektivisering.

När det behövs mindre energi till uppvärmning och hushållsel så betyder det naturligtvis att det kommer att finnas mer förnyelsebar energi till transporter. Det är alltså ingen utopi med 100 procent förnyelsebar energi till 2030, snarare ett helt realistiskt mål som vi i Miljöpartiet hoppas att även regeringen inser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel