Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Ödmansson (FP): Låt lärarna leverera!

Trots ihärdiga försök från Alliansen att förändra skolpolitiken både på riks- och kommunal nivå, når den kommunala grund- och gymnasieskolan i Västerås fortfarande icke ett acceptabelt resultat, det vill säga antal elever som fullför sin utbildning med godkände det vara sig i kärnämnen eller i samtliga ämnen är lägre än genomsnittet i Sverige. Det finns alla möjliga orsaker till detta som jag har fått mig till livs – Socialdemokraternas långvariga flumstrategi (som de nu försöker lämna), invandrare behöver längre tid för att lära språket, det tar tid att ändra, byråkratin etcetera. Dessa orsaker finns säkert, men de måste ses som utmaningar som vi måste ta oss an.

Vad kan vi göra för att snabba på förbättringstakten? Först och främst är det lärarna som skall göra jobbet. Det finns en massa duktiga lärare i Västerås och dessa måste få möjlighet att leverera. För att en lärare skall leverera på bästa sätt krävs ett stort antal åtgärder. Från riksnivån får vi hjälp – kunskapsinriktad skola (borde vara en självklarhet), gymnasiala inriktningar som är mer individanpassad (till exempel lärlingsutbildningen), arbetsro i skolklassen (baskrav för all kommunikation), tidigare betyg som hjälp för att mäta måluppfyllelse.

Vad skall vi i kommunen lägga till? Jo, en organisation som enbart har skolverksamheten i centrum och med så liten stab som möjligt. (Dagens organisation med Proaros som hörnsten skulle göra ett trasselnystan grönt av avund. Det stjäl massor av tid hos lärare och rektorer till ingen nytta och orsakar höga kostnader). Rektorer och lärare vid varje skola skall ha tydliga mål (tuffa mål) som är överenskommet genom dialog som omfattar resultat (elevernas), lärartäthet, stödresursbehov, vettiga gemensamma aktivteter med andra skolor, ekonomi. Rektorer (utbildade före de tillträder befattningen) och lärare skall planera och genomföra undervisningen.

Då det inte räcker med kunskapsinmatning måste lärarna se till att undervisningen utförs på ett sätt som inspirerar eleverna i konkurens med andre aktiviteter som finns i samhället. Detta i sin tur kräver tid för livslångt lärande hos lärarna. Jag är övertygad om att ger vi lärarna förtroende och stöd, kommer lärarna att leverera långt över förväntan.

ledamot  (FP) av Västerås kommunfullmäktige

Erik Ödmansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel