Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvicksundsbron renoveras – broöppning kan ta längre tid

Under tiden 19-24 april bör den som passerar Kvicksundsbron på riksväg 56 ta lite mer tid på sig än vanligt. Och 16-23 april är viktiga datum som sjöfarare förbi bron bör lägga på minnet.

Annons
Det är styrsystemet för Kvicksundsbron – såväl järnvägsbro som landsvägsbro – som ska renoveras. Under tiden kan det ta tid om man blir stående på fel sida broöppningen. Bilden är tagen från södra landfästet, ungefär där bron som förband Sörmland med Västmanland åren 1923-1976 fanns.

Kvicksundsbron – egentligen två broar i form av en landsvägs- och en järnvägsbro – byggdes år 1976 och ersatte då en kombinerad väg- och järnvägsbro, en svängbro som låg i ett lite mer östligt läge än dagens brosystem.

Vägtrafikanter och tågresenärer har ibland råkat ut för broarnas nyckfullhet. Ibland har vägbron fastnat eller inte givit klarsignal att den varit stängd, ibland har detsamma gällt järnvägsbron.

Dessutom har Trafikverket renoverat vägbron vilket medfört avstängningar under veckor.

Men nu är det dags för en annan viktig sak; de båda broarnas styr- och reglersystem, som installerades 2003, är moget att bytas ut enligt information från Trafikverket.

Från 16 april och fram till den 24 april kommer man att riva det gamla styr- och reglersystemet och installera ett nytt.

Det innebär för vägtrafikens del följande:

Mellan 19 och 24 april kommer broöppning, bommar, larm och övriga funktioner att testas genom att vägbron öppnas och stängs. Broöppningarna pågår dock längre tid än de öppningar som görs i vanliga fall för att släppa igenom fartyg och höga båtar – upp till 30 minuter kan man bli stående på ömse sidor Kvicksundsbron. Därför rekommenderar Trafikverket att man tar god tid på sig när man ska passera eftersom man kan bli fördröjd.

För tågresenärerna räknar Trafikverket med att stoppen inte ska påverka alls – persontågen passerar bron med sådana mellanrum att man hinner provöppna och provstänga.

Men för fritidsbåtar och alla andra som börjar fundera på att segla ut i Mälaren gäller det här:

Under tiden 16 april klockan 07.00 till 23 april klockan 07.00 är farleden förbi Kvicksundsbron avlyst för all sjötrafik som kräver broöppning. Har du en båt som kan passera utan att bron öppnas får du passera som vanligt – men annars får du ligga kvar på din sida bron och vänta på att det blir den 23 april och klockan slår 07.00.

Mer läsning

Annons