Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bygge som förstör vattenspegeln 

Turerna kring en fisktrappa förbi turbinbron har pågått i flera år. Projekten som föreslagits har varit både dyra och inneburit omfattande påverkan på kulturmiljön. Turbinbron är kulturminne och tillsammans med spegeln i Svartån utgör de ett landmärke i Västerås som fotograferas ofta. 

Nu har S-styret i tekniska nämnden beslutat att investera i en fisktrappa förbi dammen vid Turbinbron. Entreprenör är redan upphandlad och begäran om bygglov har kommit in till byggnadsnämnden. Ett ärende som majoriteten vill snabba på med eventuella ordförandebeslut.

Byggnation ska påbörjas i augusti och då torrläggs Svartån under arbetet vilket försvårar för vattenaktiviteter i city.

Det är märkligt att västeråsarna i allmänhet inte haft möjlighet att tycka till om denna fisktrappa, som innebär en mycket stor förändring av stadsbilden. Rimligen borde en modell av fisktrappan ha presenterats för västeråsarna och synpunkter inhämtats. En fisktrappa som, om det byggs enligt förslaget, kommer att förstöra Svartåns vattenspegel. Byggnation ska påbörjas i augusti och då torrläggs Svartån under arbetet vilket försvårar för vattenaktiviteter i city.

Vi moderater vill bygga Västerås i samförstånd med västeråsarna oavsett om det gäller bostäder på Hammarby eller en fisktrappa i Svartån, men framför allt, när det är skattebetalarnas pengar, prioritera att minska föroreningar i Svartån och få fram välbehövliga skolinvesteringar framför dyra investeringar i fisktrappor. 

Anna Hård af Segerstad (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel