Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hopp för framtiden

I går kunde de Västeråsare som var intresserade få en smak av de festligheter som är en del av persiska och kurdiska nyårsfirandet.

Det var omkring 300 personer som samlades i Rudbeckianska gymnasiet för Eldfest, som är en Iransk-Persisk tradition.

Det hela inleddes med lite mat. Sedan blev det dags att hoppa över elden. Enligt traditionen. som är mångtusenårig, förbränns det gamla som sägs ramla ner i lågorna när man hoppar. På så sätt lämnas plats åt det nya.

3-åriga Lili visste direkt vad det var fråga om.

– Hoppa, hoppa, sa hon och med hjälp av pappa och farmor blev det flera hopp genom de tre eldar som var nergrävda på skolgården.

Och hon var inte ensam. Gammal som ung hoppade i rask takt genom eldarna under stoj och glam.

Därefter blev det fyrverkerier och sedan blev det dans och underhållning.

Det var inte bara i Västerås som det ordnades Eldfester den här kvällen utan också på Heden i Göteborg och i Kungsträdgården i Stockholm. Samtliga eldfester är ett samarrangemang mellan Riksteatern och olika lokala föreningar.

Nyåret infaller i år den 21 mars, vilket är samma dag som vårdagjämningen. Men redan på fredag så kommer det att firas med en stor show, på Wenströmska gymnasiet, där komikern Özz Nûjen är konferencier. Bland de medverkande märks den stora iranska sopranen Darya Dadvar, kurdistans absolut största kvinnliga sångerska Chopy Fatah, afghanernas stora favorit Tawab Arash. Medverkar gör även Shima Niavarani, Zinat Pirzadeh och Rostam Mirlashari tillika sångare i husbandet Golbang.