Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett riktat jobbskatteavdrag skulle göra det mer lockande för alla långtidsarbetslösa att arbeta.

Ett riktat och tidsbegränsat jobbskatteavdrag till långtidsarbetslösa vore bättre än att ge försörjningsstöd till personer som ändå klarar sin försörjning.

Från flera partier kommer förslag om att personer med försörjningsstöd (som tidigare kallades socialbidrag) under en tid skall kunna behålla delar av bidraget även om de får inkomster från arbete. Det handlar egentligen om problem som uppstår med alla bidrag som är kopplade till låga inkomster. När inkomsten stiger minskar bidraget och det gör det mindre lönsamt att arbeta mer eller att söka ett mer kvalificerat arbete med högre lön.

När det gäller försörjningsstöd handlar det om att varje intjänad krona dras av från bidraget. Det är på sitt sätt logiskt. Försörjningsbidraget skall täcka försörjningen och klaras den helt eller delvis med egna inkomster behövs inte stödet från skattebetalarna. Men att det inte alls lönar sig att få påhugg eller dåligt betalda jobb sänder onekligen fel signaler i arbetslinjens förlovade land.

Därför finns starka skäl för att se över systemet och göra det mer lönsamt för dem som har försörjningsstöd att arbeta. Som så ofta när det handlar om stora och kompletterande bidragssystem är det dock lättare sagt än gjort att hitta någon riktigt bra modell. Det vore att bryta med en viktig princip att betala försörjningsstöd till människor som ändå klarar sin försörjning.

Det kan upplevas som orättvist att den som har låg lön men har klarat sig utan stöd ska ha mindre pengar att röra sig med än den som har samma lön men har levt på försörjningsstöd. När barnbidrag och andra bidrag höjs uppstår samma problem, de med försörjningsstöd får hela ökningen avräknad. Men om man på område efter område avstår från att räkna av försörjningsstödet när bidragstagaren får mer pengar kan det bli fler som får rätt till bidraget och det börjar likna den medborgarlön de flesta politiker tidigare så bestämt har tagit avstånd ifrån.

Socialdemokraterna har genom att förorda behållt försörjningsstöd accepterat att det krävs låglönejobb och tillfälliga lågbetalda påhugg för att minska arbetslösheten. Förhoppningsvis kan den synen också slå igenom när det handlar om ingångslöner eller så kallade ”Mcjobs”.

Försörjningsstöd var tänkt som en nödlösning för få. Men i stället har fler behövt bidraget. Senast var det Hallstahammar som redovisade kraftigt ökande kostnader. De förändrade villkoren för a-kassa och sjuklön har gjort att fler behöver försörjningsstöd. Medan det nu kanske blir mer lönsamt att ta deltidsjobb för socialbidragstagare har det blivit svårare för arbetslösa på a-kassa att deltidsjobba.

Det vore därför bättre att hitta välfärdssystem som minskar behovet av försörjningsstöd. När regeringen nu skjuter på ett ytterligare allmänt jobbskatteavdrag kunde dessutom ett tidsbestämt extra jobbskatteavdrag riktat till långtidsarbetslösa och ungdomar införas.

Det skulle ge effekter liknande förslagen om att få behålla delar av försörjningsstödet. Ett riktat jobbskatteavdrag skulle göra det mer lockande för långtidsarbetslösa att arbeta oavsett om de klarar sin ekonomi på annat sätt eller behöver försörjningsstöd. Det skulle vara mer rättvist och vara lättare att förena med det övriga skatte- och bidragssystemet.