Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett riktigt livsmedelskrig

Willys sticker ut hakan och påstår i stora helsidesannonser att en egen prisjämförelse visar att här handlar en tvåbarnsfamilj billigast av de matkedjor som jämförts. Men konkurrenterna ger inte mycket för undersökningen.

Enligt Willys är årskostnaden 3 700 kronor högre hos närmaste konkurrenten. Mellan den dyraste butiken och Willys skiljer det 6 365 kronor på ett år. Enligt Konsumentverkets beräkningar gör en tvåbarnsfamilj av med över 60 000 kronor om året.

Undersökningen lanseras som Sveriges största prisjämförelse där priset på 1000 varor jämförs. Ett oberoende undersökningsföretag har samlat in prisuppgifterna i över 200 butiker.

Och enligt Willys är resultatet entydigt.

– Hela vår affärsidé är att vara billigast säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys. Vi går ut på det här sättet för att det inte finns en bra prisjämförelse i dag. De som finns är mindre och visar priset på en matkasse med få varor. En normalstor butik har 8000 varor, så det ger inte hela bilden.

Undersökningen har gjorts sedan starten för tio år sedan, men aldrig redovisats på det här sättet.

Urvalet har inte gjorts godtyckligt, betonar hon. De 1000 varor som kunderna köper mest i varje varugrupp har valts ut och professionella prisundersökare använts.

Blir inte trovärdigheten mindre av att ni inte talar om vem som utfört undersökningen?

– Att vi inte namnger företaget beror på att det är vår marknadsundersökning och vi som valt ut butiker och artiklar. Företaget vill värna sin opartiskhet, men vi lämnar gärna ut namnet.

Syftet med undersökningen är inte att peka ut enskilda varor utan att få fram den sammantagna procentuella skillnaden, poängterar hon.

Den som vill kan få tillgång till undersökningen. Några av de konkurrerande butiker som nämns har fått det.

Men för trovärdighetens och konsumenternas skull skulle Willys helst se att Konsumentverket åter igen började göra en oberoende undersökning av livsmedelspriserna.

De butiker som Willys jämför sig med i Västerås är Ica Maxi Erikslund, Ica Maxi Hälla och Coop Forum i Västerås.

Konkurrenterna är minst sagt kritiska.

– Willys har ju själva plockat ut vilka varor som ska jämföras. Då kan ju vem som helst vinna en prisjämförelse, säger Lennart Holmgren, handlare på Ica Maxi Hälla.

Ica köper också egna prisjämförelser för att kolla hur man ligger till och har både en ”korg” med 1000 och 3 000 varor.

Hur ligger ni till då?

– Jag kan trösta konsumenterna med att skillnaderna är små, speciellt mellan oss och Willys. Exakt hur det ser ut är en strategisk hemlighet, men vi ligger oerhört nära varann.

VLT har trots upprepade försök inte lyckats att nå Torbjörn Kvist, handlare på Ica Erikslund.

Christer Hedin är ny stormarknadschef på Coop Forum.

– Willys kanske har problem med sin försäljning och därför gör så här. Det är inte en oberoende undersökning, säger han.