Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sekel på två akter

Teater Västmanlands jubileumsföreställning väcker tankar om livet.

Annons

Att fylla 100 år, det är något alldeles speciellt. Det förstår man när det dimper ner lyckönskningar från självaste kungen i brevlådan och kommunens politiker uppvaktar med blommor.

Att fylla 100 år innebär också att kroppen bär på ett bottenlöst djup av minnen.

Under lördagens premiär av Västmanlands teaters jubileumsföreställning Ja visst ska du leva, presenterades pärlband av ögonblick från livets alla vrår. Det är känsligt och medryckande när skådespelarna tolkar livets skeende i dans och musik.

Tänkvärt och roande när fyra 100-åringar från länet ser tillbaka på sitt liv i filmade passager. Det ger alltid perspektiv på tillvaron när man får berättat för sig, hur saker som idag anses självklart en gång var okänt och häpnadsväckande.

Som när Ellen Karlsson som sexåring såg sin första bil.

- Jag blev rädd och sprang och gömde mig. Det fanns ju ingen häst som körde den.

Eller hur vissa ögonblick i livet skiljer ut sig från andra. Tjurfäktningen i Spanien, den olyckliga kärleken, att tvingas lämna bort ett barn.

Ja visst ska du leva är en föreställning som dröjer sig kvar. På andra sidan entrén känns det självklart att fortsätta prata om livet eller bara stanna till en stund och känna efter hur det känns att leva.

Se fotografen Anders Forngrens bilder ovan.

Annons