Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg framåt för å, ä och ö i datorvärlden

Jag har nyligen fått veta att man äntligen som huvudadress kan ha en webbadress med ¿diakritiska tecken, vilket betyder att bokstäverna å, ä, ö, ü och ô kan skrivas in. Det har man väl kunnat förut kanske du invänder.

Ja, men inte som huvudadress. I moderna webbläsare kan redan de skriftsystem användas som följande språk håller sig med: arabiska, ¿grekiska, hindi, japanska, kinesiska, koreanska, persiska, ryska, tamil och jiddisch. Mejladresser med diakritiska tecken dröjer ett tag till, men bättre sent än aldrig.

Att svenskan återtar en förlorad domän är glädjande nog. Gustaf Fröding-sällskapet har än så länge webbadressen www.frodingsallskapet.se.

Något ironiskt med tanke på att Gustaf Fröding skrev den roliga historien ”Dumt fôlk”, som blir totalt poänglös utan diakritiska tecken – å i åa ä e ö.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel