Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU har blundat för diskrimineringen av romer

Var är EU-direktiven är när man som mest behöver dem? Romerna, Europas största men mest diskriminerade minoritet, står ensamma i blåsten. 

Förra sommaren duggade rapporterna om Europas utsatta romer tätt. Det hela började med att Frankrike utvisade hundratals rumäner och bulgarer trots att de egentligen hade rätt att röra sig fritt i Frankrike.

Sent omsider reagerade EU. Kommissionären Viviane Reding hotade att ta i med hårdhandskarna och underströk att ”diskriminering på grund av etniskt ursprung eller ras” inte hade ”någon plats i Europa”.

Efter sammandrabbningen ebbade debatten mer eller mindre ut. De rättsliga på-följderna var tydligen bara tomma hot och i dag verkar de flesta ha förträngt de hemska bilderna av nedrivna bosättningar och hemlösa barn.

Sverige skakades under samma tid också av en skandal. Här avisade Stockholms-

polisen 26 rumänska romer med motiveringen att de ägnade sig åt dagdriveri och tiggeri. Följden blev skarp kritik från Justiteombudsmannen (JO). Några konkreta åtgärder för att förbättra romernas situation i Sverige vidtogs emellertid inte.

Med tanke på denna passivitet är det inte särskilt förvånande att diskrimineringen av romer fortsätter. Vissa menar till och med att situationen har förvärrats.

Så sent som i fredags rapporterade Amnesty att en grupp serbiska romer i Obrenovac, utanför Belgrad står inför vräkning. 17 familjer kommer att tvingas lämna sina hem och flytta till metallcontainrar.

I rumänska Miercurea Ciuc bor mer än hundra romer sedan sex år i containrar bredvid ett avloppsreningsverk. De har inget skydd mot värme eller kyla och stanken från reningsverket sägs vara outhärdlig.

I Tjeckien placeras romska barn i särskolan. Listan kan göras längre.

I Sverige handlar diskrimineringen mer om orättvis behandling och vardagsrasism än förföljelse. I april släppte diskrimineringsombudsmannen (DO) rapporten

Romers rättigheter som kom fram till att diskriminering är ”en del av vardagen” för svenska romer. Bland annat får romer inte alltid någon modersmålsundervisning och ibland ingen tolkservice, något som föranlett kritik från Europarådet.

Det svenska bemötandet av invandrande romer är också dåligt. Ett stort antal romer från Serbien och Kosovo har nekats asyl trots att det varit väl känt att de har utsatts för förföljelse i sina hemländer.

Att diskrimineringen och hetsen mot romer trots förra årets uppmärksamhet kan fortsätta är en skamfläck på EU:s anseende. Den kanadensiska tidningen The Globe and Mail bidrar med ett nyktert utifrånperspektiv. I en ledare uppmanas EU, som beskrivs som en ”självutnämnd champion i rättighets- och demokratifrågor” att ta sig en titt på ”sin egen bakgård”.

Det vore nog inte helt fel om EU kunde ta till sig de hårda orden. Sanningen är att man har blundat för diskrimineringen av romer i medlemsländerna. Det är också

uppenbart att det inte går att gömma sig bakom de existerande fördragen längre.

EU måste våga kräva punktinsatser för att hjälpa romerna. Det är dags att visa att diskriminering av minoriteter inte tolereras i ett modernt Europa.