Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evert Jonsson (C): Sluta förneka och börja självrannsaka!

Kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 var en Ines-femma i det glesbefolkade Pennsyl-vania. Den nedtystade atomkatastrofen i Kysjstym i Ryssland 1957 var en sexa i glesbefolkade Ural. Tjernobyl var en sjua i glesbefolkade Ukraina. Nu har vi en ny sexa i tätbefolkade Japan alldeles intill en av världens största städer – Tokyo.

Alla partier måste nu komma över för-nekelsefasen och bedriva självrannsakan i atomkraftsfrågan. Den enkla sanningen är att en teknologi som blir en katastrof om det blir strömlöst, är i grunden farlig. För ett fatalistiskt samhälle kanske det är okej att nyttja farlig teknologi för goda ändamål. Ett tryggt samhälle måste dock byggas på mindre energitäta och därmed mindre farliga energikällor än anrikat uran.

För mitt eget parti synes alternativet vara självklart. Centern har stått på rätt fot i 40 år i atomkraftsfrågan. Förra årets fatala fotbyte i nämnda fråga, höstens svidande valförlust och nu den uppenbara förnekelsen av att dra några slutsatser av katastrofen i Japan angående vår uppgörelse med atomhögern i Sverige, bjuder partistyrelsen tyvärr bara ett enda rimligt alternativ:

Det är dags för alla ledamöter att ställa sina platser till förfogande och kalla in till extraordinär partistämma för att utse ny partistyrelse och ny partiledare!

Fakta

INES: International Nuclear and Radiological Event Scale

Nivå 2: Incident. Forsmark 2006. Försämrade säkerhetsfunktioner ledde till kortslutning i kärnkraftverkets elsystem

Nivå 3: Allvarlig incident. Sellafield, Storbritannien, 2005. Utsläpp av en stor mängd radioaktivt material som stannade inom anläggningen

Nivå 4: Olycka utan betydande risk för omgivningen. Tokaimura, Japan, 1999. Dödlig överexponering av personal efter en kritisk händelse vid anläggningen.

Nivå 5: Olycka med risk för omgivningen.

Nivå 6: Allvarlig olycka. Kysjstym 1957. Stort utsläpp av radioaktivt material i omgivningarna.

Nivå 7: Tjernobyl 1986. Externt utsläpp av an betydande del av reaktorns kärnbränsle.

(Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel