Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evert Jonsson: Varför så tyst om Västerås Science Park?

Efter fem år som företagare i Teknikbyn (efter namnbyte: Västerås Science Park) så har jag kommit till slutsatsen att det är dags att sluta betala medlemsavgiften. Det är framför allt tre skäl som gjort att jag lagt fakturan från Västerås Science Park i runda arkivet.

Det första är den totala avsaknaden av offentlig öppenhet och inga svar från Västerås Science Parks styrelse på berättigade frågor.

Debattören Kjell Strandbergs tio berättigade frågor på VLT debatt från förra året om vilka resultat som uppnås i Västerås Science Park står fortfarande obesvarade.

Styrelsen i Västerås Science Park tiger som muren men vill dock ha nya pengar från skattebetalare och medlemsföretag för att fortsätta som förut.

Det andra skälet är att Västerås Science Park inte talar sanning. I betalda helsidesannonser påstår Västerås Science Park att man har ”över 200 medlemsföretag”.

Fakta, enligt Teknikbyns byalag ekonomisk förening, som organiserar medlemsföretagen, är att antalet sjunkit till 117 stycken.

Nästan hälften av medlemsföretagen har gjort som mitt företag – lagt medlemsfakturan i runda arkivet. Vad säger detta om bolagens förtroende för parkförvaltningen och dess styrelse?

Det tredje skälet en framväxten av en dekadent och extravagant representationskultur på krogen sedan fyra år tillbaka. Många representationstillfällen, stora belopp på krognotorna och mycket alkohol på krogen. Informationen om detta kommer från flera och mycket trovärdiga källor inom Västerås Science Park.

Den informationen vidareförmedlades för ett halvår sedan till stadsdirektör Monica Ericsson, som är kommunens representant i Västerås Science Parks styrelse sedan många år, och kommunstyrelsens tidigare ordförande Elisabeth Unell (M), som ledde kommunen under de aktuella åren 2007, 2008, 2009 och 2010.

Båda väljer dock att inte kräva korten på bordet. Man väljer i stället att försöka mörklägga missförhållandena med Västerås Science Parks extravaganta krogkultur. En krogkultur som varken återfinns i det privata näringslivet, inom organisationerna eller inom offentliga förvaltningar. Gunstlingkulturen och beskyddarkulturen verkar vara starkare än rättsmedvetandet i Stadshuset

Mina tre frågor till styrelsen i Västerås Science Park är därför;

1. Varför besvaras inte på berättigade frågor om resultaten i Västerås Science Park?

2. Hur många är de betalande medlemsföretagen i Västerås Science Park?

3. Välkomnas eller förvägras att kommunens lekmannarevisorer får tillgång till Västerås Science Parks bokföring och verifikat?

Mina två frågor till Elisabeth Unell (M) och stadsdirektör Monica Ericsson;

1. Varför vill de inte att kommunens lekmannarevisorer ska granska VSP:s bokföring för åren 2007, 2008, 2009 och 2010?

2. Kommer kommunen för fortsatta ge anslag till Västerås Science Park utan att kräva att den i fortsättningen svarar på offentligt ställda frågor, redovisar sanningsenliga medlemssiffror och kräver att personalen betalar ur egen ficka för champagne och öl på krogen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel