Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-politiker med pistol slogs med poliser

Polisen fick dra sina vapen och använda pepparspray mot den förre kommunpolitikern Jan Björklund när de stoppade honom vid en rutinkontroll i Hallstahammar i lördags.

Det var på Hammartorget i lördags eftermiddag som en polispatrull stoppade Hallstahammars pistolklubbs ungdomsledare, den förre kommunfullmäktigeledamoten för Sverigedemokraterna, Jan Björklund för en körkorts- och nykterhetskontroll.

Enligt poliserna uppträdde Björklund aggressivt när han gick ur bilen. Han gick sedan tillbaka till bilen för att hämta en sak. En av poliserna fick då syn på att Björklund hade en revolver iett hölster. Han kopplade ett grepp på Björklund som dock slet sig loss och sträckte sig efter vapnet. En av poliserna drog sitt vapen. Nytt tumult uppstod och polisen blev tvungen att använda pepparspray för att få ner Björklund på marken och sätta handfängsel på honom.

Revolvern, av kaliber 38, var skarpladdad och ett vapen som används för prickskytte. Björklund var på väg från en skjutövning när han stoppades av polisen.

Björklund anhölls natten mot söndag. Han släpptes i måndag förmiddag. Han är fortfarande misstänkt för försök till grov misshandel, våldsamt motstånd och brott mot vapenlagen. Polisen har också tagit 16 vapen i beslag efter en husrannsakan hemma hos Jan Björklund.

Jan Björklund själv vill inte kommentera uppgifterna.

– Nej, jag väntar tills utredningen är klar. Då ska du få veta sanningen, säger han.

Björklund är ungdomsansvarig och materialförvaltare i Hallstahammars pistolklubb. Han satt i Hallstahammars fullmäktige som ledamot för Sverigedemokraterna mellan 2002 och 2010.