Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-västeråsaren vann filmpris

Priset för bästa dokumentär på Guldbaggegalan gick till "Förvaret" som ex-västeråsaren Anna Weitz producerat. Lottlös från galan gick däremot Dingtunabördiga Jenny Fred som var nominerad i kategorin bästa smink/mask.

"Förvaret" är en hyllad dokumentär inifrån Migrationsverkets låsta förvar regisserad av Anna Persson och Shaon Chakraborty.

Sent på måndagskvällen fick VLT tag i en segerrusig Anna Weiz.

– Vi blev såklart jätteglada. Det är många som blir starkt berörda av filmen, den träffar ett sår i vår tid; som de här gränskontrollerna vi gör för att skilja människor från varandra, säger hon och fortsätter:

– Det är jättemånga som inte håller med om den politik som förs nu och jag tror att "Förvaret" kommunicerar det.

I filmen får vi följa Sophie, 29, som älskar sitt jobb på förvaret och Sami, 20, den unga rebellen som är inlåst men fri inombords. Aina, 47, som skilts från sina barn och hålls inlåst medan polisen trappar upp arbetet för att kunna verkställa deras avvisningsbeslut. Med unik access till en sekretessomgärdad plats skildras ett samtida drama ur både tjänstemäns och migranters perspektiv.

Jenny Fred, med rötter i Dingtuna, var nominerad i kategorin bästa smink/mask för såväl "Cirkeln" som "Det vita folket". Dessvärre fick Fred se sig brädad av Eva von Bahr som jobbat med filmen "En man som heter Ove".