Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i stan

Hemma hos Maria Lindgren och hennes man Pelle Broman står ytterdörren nästan alltid på glänt. Grannarna i trappuppgången på Södra Järnvägsgatan är som en stor familj.
– Jag älskar att vara hemma och bjuda in mina vänner, säger entreprenören Maria Lindgren.

TV: Häng med in hos kreatören och entreprenören Maria Lindgren.

Läs också: Maria Lindgren har skapat en oas mitt i stan – kolla in uteplatsen som vann Bostadspuls tävling

För tio år sedan flyttade hon och familjen från huset i Skottsund in till paradvåningen i Sundsvall. Det tog inte lång tid innan Maria insåg att hon saknade sin trädgård och enkelheten att kunna gå ut och bara vara. Snabbt såg hon potentialen i den obrukade delen på taket en våning ner. Med sin entusiasm fick hon med sig grannarna och de började skapa en oas mitt i stan.

– Jag tror att vår gemenskap tog fart här på terrassen. Jag valde hörnan längst ut där vinden tar i som mest. Vi är inne på den tredje paviljongen nu, den förra togs av en storm och hela taket revs sönder, berättar hon dramatiskt.

Med en braständare i högsta hugg går hon runt och tänder massor av ljus och marschaller för att få den rätta känslan. Det porlar från ett par små trädgårdsdammar så att stadens brus suddas ut.

Maria fick nyligen ta emot priset för bästa uteplats, i ST:s Bostadspulstävling. Stilen på terrassen skiljer sig markant från bostaden i paradvåningen en trappa upp. Utomhus mixar Maria loppisfynd med stora gröna växter, rejäla och rustika möbler med vackra grönsaksstilleben. Helst ska inredningsdetaljerna vara rostiga och färgstarka och gärna ha en historia. I hemmet däremot är det stilen mer renodlad, modern och har en exklusiv känsla.

– Jag gillar allt som är vackert och jag kan inte slå av strömmen av idéer i min hjärna. Det kan vara lite jobbigt ibland, men oftast är det bara roligt, säger hon.

Den gemensamma nämnaren mellan uteplatsen och våningen är mycket färg och stilsäker inredning.

– Det har alltid varit ett stort intresse för mig, jag tycker om att göra fint och pyssla och det ska gå snabbt från idé till handling. Jag har lite svårt att sitta stilla, när jag väl sätter mig kommer det alltid nya idéer, berättar Maria som sedan fyra år tillbaka äger och driver två The Body Shopbutiker i Sundsvall.

Paradvåningen med nästan fyra meter i takhöjd har en wow-faktor i varje rum. Köket är modernt med högblanka ytor och svarta detaljer. Vardagsrummets färgskala kommer från tavelväggen där Bengt Lindströms starka uttryck sätter tonen, och den lyxiga känslan i sovrummet framhävs med det smaragdgröna sammetsöverkastet och de mörkgrå väggarna.

Konsten i hemmet speglar Marias modeintresse och de inramade vackra filmstjärnorna är utvalda för att de är starka och häftiga kvinnor. I köket hänger två likadana tavlor på Audrey Hepburn. Upprepningen skapar ett fokus och blicken dras till det vackra ansiktet.

– Det blev egentligen ett fel vid beställningen men jag kom på att det kunde bli en cool effekt så jag ramade in båda och hängde dem bredvid varandra och det blev riktigt bra, tycker jag säger Maria.

I den stora gröna soffan i vardagsrummet samlas ofta vänner och goda grannar. För att se Melodifestivalen elle Idolfredagsfinaler.

– Ja, det är stående. Jag trivs att vara hemma och jag tycker om att bjuda in till fest. De flesta som kommer säger att de måste ta ett varv för att se vad som är nytt sedan sist de var på besök, säger Maria och skrattar.

Och något nytt är det alltid. Det kan börja med att Maria hittar en färgstark sak på rea och sedan är hon igång.

– Jag kan hålla på i flera timmar och det är det roligaste jag vet, berättar hon och visar in till sovrummet.

Här står en fantastiskt vacker kakelugn och Maria har möblerat rummet utifrån den.

– Det är en fantastisk lägenhet men det är inte alls lätt att möblera eftersom det är så många fönster att ta hänsyn till. När vi målade mörkgrått på väggarna kom hela rummet till sin rätt och kakelugnen och alla andra färger trädde fram, säger Maria nöjt.

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

På väggen hänger ett fotografi från New York som påminner om en fantastisk resa för tre år sedan.

– Vi satt i en liten roddbåt i Central park och Pelle spelade upp vår sång "Your song" av Elton John. Han sa så fina saker till mig och till slut gick han ner på knä och frågade om jag ville gifta mig med honom. Jag grät av lycka och sa ja, berättar Maria.

Året därpå tog de med sig hela familjen till Spanien. Där vigdes de på stranden och prästen dansade med dem till låten Happy med Pharell Williams. Filmklippet hamnade på kvällstidningen Expressens hemsida eftersom prästen ville dela med sig av den härliga upplevelsen.

– Han tänkte nog att vi var lika galna och öppna som honom, säger Maria och minns tillbaka.

Väl hemma bjöd de in till kärleksfest för nära och kära på terrassen. Maria planerade och dukade upp de olika borden i färgteman och höll på till långt in på natten innan hon kände sig helt nöjd.

– Jag tycker det är så roligt att göra fint och oftast är det Pelle som lagar maten och jag sköter allt runtomkring och tänder upp alla ljusen, säger hon.

2012 hade Maria arbetat på The Body Shop i 16 år. Då fick hon frågan om hon kunde tänka sig att köpa företaget. Hon tvekade inte en sekund och året därpå prisades hon på Handelsgalan som Årets förebild.

– Det var min dröm var att få äga och driva butikerna i Sundsvall. Nu gör jag det och det är fantastiskt. Jag gillar när det är mycket att göra och jag tror på att fokusera och tänka positivt på det man vill ska hända i livet, säger hon.

En ny dröm har börjat utkristallisera sig för Maria. Hon ser en modern funkissommarstuga framför sig.

– Där skulle jag släppa lös min kreativitet inom inredning och dit människor skulle få komma och se, känna och sätta sig ner med en fika för att i lugn och ro få inspiration och även kunna köpa inredning på plats, berättar hon.

Ingenting är omöjligt för Maria, drivkraften och energin bara finns där och vill få fart framåt.

– Så här har jag alltid varit och jag tror att det är mitt kall i livet att hjälpa människor. Då mår jag som bäst.

Läs mer:

Instagram:@mirajalindgren

Läs även: Hemma hos: Annika Nygren i Ånge gjorde "en Zlatan" och knackade på huset hon ville ha

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"