Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exmakens kropp har lyfts ur graven och ska obduceras på nytt

Anhöriga var med under gravöppningen på Gustavsbergs kyrkogård utanför Stockholm. Prover, som kan ge dem svaret på hur den 42-årige mannen dog, hämtades ur graven.

Med böjda huvuden gick de anhöriga in på Gustavsbergs kyrkogård under tisdagsmorgonen. Dimman låg tung över gravarna och regnet piskade mot presenningen som polisen slagit upp över den 42-årige mannens grav. Polisen öppnar graven med förhoppningen om att kunna hitta något som berättar om hur mannen dog.

Stort pådrag när graven öppnades - se filmen här!

– Det är en minimal chans att man hittar någonting, men det är inte onödigt att göra en ny obduktion. Något blod finns inte kvar men det kan finnas muskelvävnad, spår av lever och benmärg som kan innehålla spår av ämnen eller skador, säger Katarina Lindrot, rättsläkare på Rättsmedicinalverket i Linköping.

Det var den sjunde augusti förra året som 42-åringen hittades drunknad under bryggan vid en sommarstuga utanför Arboga. Det fanns flera frågetecken kring drunkningen: Mannen var fullt frisk och simkunnig. Några månader innan händelsen hade hans dåvarande fru, en 41-årig kvinna, tecknat en dyr livförsäkring åt honom med sig själv som förmånstagare. Försäkringsbolaget misstänkte försäkringsbedrägeri men fallet lades ned.

Ett år efter den mystiska drunkningen hittades den 41-åriga kvinnans pappa knivmördad i samma sommarstuga. Även kvinnans mamma hittades svårt knivskuren. Snart misstänktes den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän för mordet och mordförsöket. Försäkringsbolaget överklagade beslutet att lägga ned drunkningen och i augusti i år öppnades fallet på nytt. Nyligen avslöjade åklagarna som leder utredningarna i båda fallen att den 41-åriga kvinnan är misstänkt för bedrägerierna på sin exmake. Ännu är ingen misstänkt för mordet på honom men tisdagens gravöppning kan vara avgörande för nästa steg i utredningen.

– Det är möjligt att det går att finna små alger i benmärgen som kan passa med algerna i det vatten som personen drunknat i. Helst vill man titta i lungorna men de finns inte kvar så här långt efter.

Se sändningen från den avspärrade kyrkogården.

Hittar man kiselalger från Hjälmaren kan det vara ett tecken på att mannen drunknat där.

– Om jag skulle ha gjort obduktionen skulle jag ha tittat på allt som går. Exempelvis skulle jag gå igenom hela skelettet för att se om det finns några benbrott eller skador som man inte sett tidigare.

Flera inplastade föremål bars ut från tältet och lastades in i teknikernas gråa buss. Vid tiotiden på morgonen rullade den ut från Kyrkogården och poliserna packade ihop utrustningen på plats.

Hur lång tid kan det ta innan resultaten från obduktionen kommer?

– Det beror på vad de tänker undersöka. Själva obduktionen ska inte ta så lång tid men det kan ta några veckor innan svaren på proverna kommer och därefter ska de analyseras.

Om det går att hitta ämnen, alger, benbrott eller andra spår på kroppen kan utredningen ta stora steg framåt. I värsta fall förblir den 42-årige mannens död ett stort frågetecken.