Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert måste följa renovering

Renoverings- och restaureringsarbetena på Hedensbergs gård måste följas av antikvarisk expert.

Det och mycket mer står klart sedan kammarrätten meddelat dom i den utdragna frågan om Hedensbergs gård, som VLT redogjort för i åtskilliga artiklar under ett flertal år.

Minnesgoda VLT-läsare kan dra sig till minnes hur finansmannen och multimiljonären Jonas Wahlström (inte att förväxla med smådjursexperten på Skansen med samma namn) via ett bolag AB Hvalfisken år 2006 köpte Hedensbergs gård och gods av ätten Hamilton som ägt egendomen i hundratals år.

Länsstyrelsens representanter upptäckte år 2007 att AB Hvalfisken vidtagit genomgripande upprustningsåtgärder, rivit ut golv ur byggnaderna och förändrat terrängen utanför, och polisanmälde åtgärderna.

Den polisanmälan slutade efter flera domstolsturer med att AB Hvalfisken och dess vd av Svea hovrätt friades fullständigt från alla anklagelser om brott i samband med renoveringsåtgärderna.

Parallellt har en rättsprocess i förvaltningsdomstolarna pågått om hur mycket av herrgårdens yttre och inre som ska återställas.

Kammarrätten har nu avslagit ett överklagande från AB Hvalfisken, vilket innebär att Hvalfisken inte får tillstånd till flera av renoveringsåtgärderna, att de får genomföra vissa åtgärder som kulörbyte på fasaden och borttagning av äldre färgskikt, men att de också måste återställa stora delar av inredningen, under överinseende av en expert på antikvariska frågor som länsstyrelsen kan godta.