Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion på frisörsalong misstänks vara utpressning – 44-åring åtalas

En 44-årig man misstänks för att ha kastat in en skarp handgranat på en frisörsalong i centrala Västerås i november. Nu åtalas han.

Annons

Kratern efter handgranaten var stor som en knytnäve.

Den 15 november slog någon sönder en dörr och kastade in en skarp handgranat på en frisörsalong i centrala Västerås. Den briserade och orsakade splitterskador i lokalen – vilket framgår i det åtal som nu har lämnats in till Västmanlands tingsrätt.

Misstankarna har riktats mot en 44-årig man som anhölls och häktades den 15 mars. Bland annat fanns hans DNA på granathandtaget och på en yxa som låg kvar i salongen. Det fanns också bilder på hans mobiltelefon som visade att han var i närheten av frisörsalongen kvällen den 14 november och hade möjlighet att utföra dådet.

Läs också: Ägaren efter explosionen på frisörsalongen: "Jag är tom på ord"

Det finns också kopplingar mellan 44-åringen och tre män som i höstas misstänktes för utpressning mot salongägarens familj. Åklagaren tror att mannen har agerat i samråd med dem eller andra.

Han åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, i andra hand grov skadegörelse. Han åtalas även för grovt olaga hot och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Utöver det åtalas han även för grovt vapenbrott då han har haft en skarpladdad pistol i sin bostad.

Mannen har erkänt att han haft en pistol och en handgranat, men nekar till övriga brott. Enligt hans utsaga fick han granaten av en vän, som han inte velat namnge, via en paketförsändelse. När 44-åringen öppnade paketet och såg att det var en granat i, ringde han upp vännen och ville ge tillbaka granaten – vilket han gjorde några dagar senare. Han visste inte vad den skulle användas till.

Nu ska Västmanlands tingsrätt avgöra om bevisningen gentemot mannen räcker för att döma honom för samtliga brott.

Annons