Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra miljoner ska korta vårdköer

Landstinget skjuter till extra pengar för att klara vårdgarantin. 15 miljoner kronor behövs för att kapa köerna inom vården.

Annons

Sedan i juli ingår den nationella vårdgarantin numera i hälso- och sjukvårdslagen.

Den säger att en patient utan extra kostnad kan få vård hos en annan vårdgivare om landstinget inte klarar att ge vård i rätt tid.

Landstinget Västmanland har redan tidigare satsat 15 miljoner kronor för att klara vårdköerna. Nu har landstingsstyrelsen beslutat att skjuta till ytterligare 15 miljoner kronor.

– Alla kliniker klarar inte att uppfylla vårdgarantin, säger Birgitta Andersson (C), landstingsråd.

De 7,3 miljoner kronor som landstinget får från staten genom den så kallade kömiljarden ska också användas för vårdgarantin. Pengarna ska användas till åtgärder inom divisionerna Medicin, Kirurgi och Närsjukvård, bland annat på Kirurgkliniken där en stor grupp patienter väntar på ingrepp mot fetma.

Den senaste tiden har landstinget gjort besparingar, bland annat inom division kirurgi som ska spara 90 miljoner kronor i år.

Hade det inte varit bättre att inte spara och kanske på så vis undvika köer?

– Om det ändå vore så enkelt. Vi har haft besparingar inom alla verksamheter. Nu handlar det om att fördela pengar så att de hamnar där det finns ett extra stort behov så att vi klarar vårdgarantin, säger Birgitta Andersson.