Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremister försökteta sig in i Polishuset

Flera av demonstranterna som var i Västerås i helgen har tillsammans ett digert brottsregister. De är tidigare dömda för bland annat dråp, rån och utpressning.

– De här grupperna var ju ute efter att trigga igång bråk. Åker man hit från exempelvis Göteborg, så finns det väl någon sorts drivkraft, säger Johan Stenvi, sektionschef på kriminalavdelningen.

Polisen lyckades få stopp på flera av grupperingarna innan de hann gå till attack. Flera greps och blev senare anhållna, vilket retade upp deras kamrater från de högerextrema kretsarna. På lördagskvällen försökte flera av dem ta sig in i Polishuset.

– De stod här utanför, gapade och skrek och ryckte i dörrarna, men vi jagade bort dem. De ville visa sitt missnöje och det blev lite oroligt i samband med det, säger Stenvi.

Tre unga män greps efter händelsen vid Polishuset, misstänkta för förberedelse till misshandel. I bilen de åkte hittade polisen expanderbara batonger, bräckjärn, en kofot, skyddsvästar, rånarluvor och en bultsax.

– Rent generellt kan man säga att det var bra att det fanns poliser som kunde ingripa. Annars vet man inte hur det hade kunnat gå.

Just nu pågår ett stort utredningsarbete. Polisens och åklagarens tanke är att lagföringen ska gå snabbt.

– Enligt min bedömning är det flera som kan vänta sig ett åtal. Har man varit i Västerås och bråkat ska man också dömas snabbt för det. Det här är inga långbänks-ärenden.

Utredarna har nu ett antal filmtimmar framför sig. Spanarna jobbade ”mobilt”, andra poliser filmade från redan utvalda posteringar, både vid platser och byggnader.

– Vi måste granska alla filmer som finns för att kunna ta ställning till vilka brott det rör sig om. Det är bra kvalité på filmerna, och flera personer går att identifiera.

Det allvarligaste anmälda brottet, våldsamt upplopp, i helgen var det som skedde vid Melkertorget. Båda falangerna hade tagit sig dit och stötte där samman.

– Det är ett grovt brott som kan ge upp till tio års fängelse, det gäller både anstiftare och anförare, säger Johan Stenvi.

De gripna

Händelse 1: Fem personer greps i skogen vid Lövhagsskolan vid 13-tiden på lördagen. Det var polisens spanare som upptäckte dem, och en kommendering skickades dit. Männen hade plockat ihop stenar i kastvänlig storlek. De hade också tårgas med sig.

Misstänkta, samtliga tillhör höger-

extremisterna.

Man, 22 år, Göteborg

Man, 23 år, Göteborg

Man, 24 år, Västerås

Man, 28, Göteborg

Man, 38 år, Stockholm

Samtliga är dömda för tidigare brottslighet, en av dem för dråp, en annan för våldsamt upplopp.

Händelse 2: Upploppet vid Melkertorget,

lördag 16.30. Det mest allvarliga brottet

i helgen. Polisen har ett enormt material

att gå igenom, för att se vem eller vilka som gjort sig skyldiga till vad.

Misstänkta, tillhör högerextremisterna.

Man, 19 år, Skåne

Man, 19 år, Skåne

Man, 21 år, GöteborgTvå av dem är tidigare dömda för bland annat våldsbrott som grov misshandel, olaga hot och olaga tvång. Den tredje är misstänkt för en grov misshandel i södra Sverige i februari 2010. Rättegång har ännu inte hållits.

Händelse 3: En man drog upp en flaska ur byxfickan, polisen upplevde att han skulle kasta den mot dem. Greps vid Skepparbacksskolan vid 19.15-tiden. Brottet rubriceras

i nuläget som förberedelse till grov miss-

handel.

Misstänkt:

Tidigare ostraffad.

Man, 25 år, Stockholm.Händelse 4: Trio som fanns i anslutning till händelsen vid Polishuset. Greps senare utanför Skepparbacksskolan, vid 19.50-tiden,

i en bil lastad med bland annat tårgas,

bultsax, skyddsvästar och rånarluvor.

Misstänkta, tillhör varken höger- eller

vänsterfalangen. Nysvenskar.

Man, 22 år, Västerås

Man, 21, Västerås

Man, 20 år, Västerås

Trion är tidigare dömd för våldsbrott, bland annat rån, utpressning och narkotikabrott.