Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

F-kassan: Därför gör vi inga undantag

Svar till Torgny ”Togga” Wedholm . Tidigare fanns en gräns för hur länge en person kunde få sjukpenning, nu är den gränsen borttagen sedan ett år tillbaka. Men det är fortfarande så att man måste uppfylla villkoren i lagstiftningen för att ha rätt till sjukpenning.

Rätt till sjukpenning har man om arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom. Om man har en anställning har det stor betydelse vilka arbetsuppgifter man har när Försäkringskassan prövar rätten till ersättning. Samma sjukdom kan i ett yrke innebära att man inte alls kan arbeta, medan man i ett annat yrke kan arbeta, åtminstone på deltid.

Längre sjukskrivningar är riskfyllda. Det är lätt tappa kontakten med arbetslivet och det kan bli svårt att komma tillbaka i arbete. Därför är inriktningen i sjukförsäkringen att behålla kontakten med arbetet genom att genom att pröva rätten till sjukpenning vid fasta tidpunkter. För att man ska slippa vara sjukskriven ska arbetsgivaren undersöka om det finns andra arbetsuppgifter som man kan utföra, trots sjukdomen. Efter 90 dagar har man rätt till sjukpenning bara om man inte kan klara något annat arbete hos sin arbetsgivare.

Efter 180 dagars sjukskrivning kommer en avgörande tidsgräns i sjukförsäkringen. Då bedöms inte längre arbetsförmågan mot det egna arbetet, utan mot normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Ofta har man inte längre har rätt till sjukpenning eftersom det i regel finns något arbete som går att utföra trots sjukdomen. Det finns undantag från tidsgränsen 180 dagar. Det är när vi ser att personen troligen kommer att kunna gå tillbaka till sitt ordinarie arbete inom ett år.

Men när det har gått ett år kan personen bara få sjukpenning om han eller hon inte kan klara något annat arbete som finns på hela arbetsmarknaden. Det går normalt inte att göra några undantag eller använda ”sunt förnuft”. Skulle vi göra det skulle vi sätta rättssäkerheten ur spel. Försäkringskassans uppdrag är att följa den lagstiftning som finns, så att varje person får den ersättning de har rätt till, vare sig mer eller mindre. Våra bedömningar görs inte för att spara pengar

Henry Komulainen, områdeschef, Försäkringskassan Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare