Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

F-kassan slarvade bort våra pengar

Jag och min fru hade sett fram emot att få lite extra pengar tillbaka på skatten då vi ansökt om den jämställdhetsbonus regeringen beslutat om för att stimulera föräldrar att dela sin föräldraledighet. Ansökan sker till försäkringskassan som undersöker om man kvalificerat sig och sen betalar Skatteverket ut pengarna i samband med skatteåterbäringen.

Vi har tvillingar och i vårt fall handlade det om cirka 10 000 kronor. Jag vill förtydliga att detta inte är något kontinuerligt bidrag som utbetalas av försäkringskassan utan en enstaka stimulans utbetald av staten till alla familjer som är barnlediga med små barn och delar sin föräldraledighet.

Det var inte helt enkelt att söka nödvändig information och sen ansöka om detta men vi gjorde allt som krävdes och skickade in vår ansökan med minst tio dagar tillgodo då sista ansökningsdagen var den 1 mars 2010. Det skall också nämnas att från det att försäkringskassan skickar ut ansökningshandlingarna så har man cirka två veckor på sig att inkomma med kopior av lönespecifikationer med mera, som skall bifogas ansökan.

Härom dagen blev vi underrättade om att vi fått avslag på vår ansökan då den inkommit den 3 mars 2010, vilket då skulle vara två dagar för sent. Vi har rätt att överklaga men en chef på försäkringskassan har muntligen meddelat oss att beslutet kommer att stå fast.

Detta är nonsens och ett skandalöst maktmissbruk. Man påstår alltså att postgången skulle ha tagit tio dagar eller att vi skickat ansökan för sent trots att vi planerat detta sen förra sommaren. Vår ansökan har väl hamnat i fel pappershög, men försäkringskassan gömmer sig bakom argumentet att de följer lagen som stipulerar en tidgräns för ansökan. Vi vet att vi gjort rätt men försäkringskassan, som slarvat i hanteringen av vårt ärende, sätter godtyckligt krokben för en fembarnsfamilj och vi har ingen möjlighet att få rätt.

Finns det fler familjer med liknande erfarenheter? Gör er hörda i så fall, vi tänker ta oss an försäkringskassan och kräva vår rätt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare