Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få barn i missbrukarfamiljertaremot hjälp i stödgrupper

Trots att antalet stödgrupper runtom i landet ökar får mindre än 2 procent av alla barn som lever i missbruksmiljö rätt hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis. Surahammars kommun erbjuder stödgrupp men inte ett enda barn deltog i vår.

Kommunen har haft en permanent stödgruppsverksamhet för barn som växer upp imissbruksmiljö sedan 2009. Individ- och familjeomsorgen, IFO, har bedrivit ett omfattande arbete med kartläggning och utbildningssatsningar hos polis, skola, fritis med mera för att upptäcka barn i riskzonen.

Gruppledarna för Gnistan, som är namnet på barngruppsverksamheten, åker runt till kommunens alla skolor på höstterminen och informerar både elever, lärare och föräldrar om den hjälp som finns att få. Man använder sig också av media för att få ut sitt budskap.

Men trots alla insatser har väldigt få barn deltagit i stödgruppen. Under våren har man inte haft någon grupp eftersom inga barn anmält sig. Till hösten räknar man dock att starta en.

Enligt vice ordförande för Junis, Christer Wik, saknar många kommuner verktyg och metoder för att upptäcka barn som växer upp i missbruksmiljöer.

Men socialsekreteraren Tina Surminen anser inte att det är huvudproblemet iSurahammars kommun.

– Hitta barnen tror jag vi kan göra. Men vi måste bli bättre på att motivera föräldrarna att låta sina barn delta. Många föräldrar kan säkert känna sig utelämnade. Men syftet är inte att ställa svåra frågor till barnen, utan att de ska känna att de inte är ensamma om sin situation och det är okej att prata om missbruksproblem.

Surminen menar också att det tar tid att rekrytera barn till den här typen av stödinsatser.

– Det räcker inte att besöka en skola en gång och informera. Man måste repetera.

Kravet för att en stödgrupp ska bildas är att minst två barn deltar.

– Men inga barn som behöver hjälp lämnas åt sitt öde bara att för att det inte finns någon stödgrupp. Antingen köper vi en plats i en annan kommun eller så erbjuds individuellt stöd.

Enligt Junis rapport deltog heller inga barn i stödgruppen i Hallstahammar under våren. VLT har sökt ansvariga i kommunen men inte lyckats nå dem.