Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få bort vraken så minskar bilbränderna – flera organisationer bakom nya krav

Om det blir lättare att få bort felparkerade bilar från privat mark kommer bilbränderna minska, menar flera organisationer som nu vänt sig till justitieministern.

Antalet utryckningar på bilbränder har fördubblats sedan millennieskiftet. Och nu kräver flera organisationer en lagändring som ett led i att få bukt med problemen, rapporterar Hem & hyra.

Tidningen har hämtat sin statistik från Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Störst antal utryckningar under rubriken fordonsbrand gjordes förra året i Stockholm, Malmö, Södertälje och Botkyrka.

Västerås hade förra året högst antal bilbränder i landet utslaget per tusen invånare.

Läs också: Västerås värst drabbat av bilbränder

Nu har bostadsorganisationerna HSB, Fastighetsägarna, Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsbolag) och Hyresgästföreningen vänt sig till justitieministern med ett krav på lagändring.

Organisationerna vill att det ska bli lättare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar från privatägd mark, något som de menar inte går idag.

– Ibland är det fråga om rena bilvrak. Det gör att området upplevs som nedgånget, illa omhändertaget och otryggt, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige, till tidningen.

Organisationerna menar att den upplevelsen leder till en negativ spiral som gör att brottslighet och bilbränder ökar.

Läs också: VLT granskar bilbränderna: "Vissa mår bra av att bränna bilar"

Läs också: Polis: Bilbränderna på Skallberget är ett individproblem