Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få poliser på stan trots satsning

Lagom till årets valrörelse kan Alliansen meddela att man infriat löftet om 20 000 poliser till 2010. Men resultatet av fler poliser märks inte i Västmanland trots att antalet anställda har ökat.

Annons

I Västmanland finns i dag 521 poliser. En ökning med ca 50 anställda under den senaste fyraårsperioden. Ökningen av antalet poliser har dock inte fått den genomslagskraft som man hoppats på inom närpolisen. Anledningen är att antalet årsarbetskrafter ligger kvar på en lägre bemanning, motsvarade 452 poliser. En av förklaringarna är att andelen unga poliser ökat vilket medfört att fler är föräldralediga.

Roy Cederbäck, Polisförbundets ordförande i Västmanland, anser att satsningen på fler poliser varit helt nödvändig, men menar att den satsningen inte räcker för att få ut fler poliser på stan.

– Kollegorna upplever att det är färre poliser i yttre tjänst. Naturligtvis skapar det en frustration att man inte kan vara full styrka. Vi måste vara mer restriktiva när vi startar specialgrupper. Visst är de bra, men grunduppdraget måste vara att skapa trygghet i vardagen, finnas på olika platser och kunna komma ut när allmänheten ringer. Polisen ska vara en naturlig del av miljön. Som det är i dag undrar man var polisen är.

Han vill även att Polisens organisation ses över samtidigt polisforskningen måste förbättras.

– Det måste bli en statushöjning för grundarbetet så att man vill jobba som närpolis och inte försvinna vidare efter några år. Sedan måste vi få i gång en seriös forskning så vi kan se vad som funkar eller inte funkar. Som det är i dag kan polisen inte forska om polisen, det är en stor brist.