Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fabriksförening: Mer forskningspengar till Mälardalens högskola!

Industrin i Mälardalen har mycket goda erfarenheter från samarbete med Mälar-dalens högskola, vilken är mycket viktig för företagens förmåga att rekrytera kvalificerad arbetskraft.

Ett exempel är Högskolans ingenjörsutbildningar som har stor betydelse för vår tillverkningsindustri. Att 86 procent av Högskolans studenter väljer att bo kvar och arbeta i regionen efter studietiden visar hur viktigt det är med en högskola geografiskt nära arbetsmarknaden.

Högskolans profil, med tillämpad forskning och hög grad av samverkan med näringslivet, har visat gång på gång att det faktiskt går att generera industriell nytta och utveckling med goda akademiska forskningsresultat.

Ett exempel är programmet Robotdalen, där utveckling, innovation och forskning kommer till nytta för både samhälle, industri, nyföretagande och akademi. Detta genom tillämpade projekt på industriföretag som involverar ingenjörsstudenters arbeten såväl som kvalificerad forskning inom automation, robotik och kommersialisering.

Vi behöver flera sådana satsningar i vår region där forskningsmedel växlas upp och bidrar till tillväxt och välfärd genom att förstärka existerande industri och skapa nya företag.

Mälardalens högskola agerade i finanskrisen och den lågkonjunktur som vi förhoppningsvis är på väg upp ur. Högskolan startade både nya utbildningar och utvecklingsinitiativ för att bevara strategisk industriell kompetens inför framtiden.

Forskarskolan Prepare var ett exempel på konkret aktivitet där ett 30-tal industrianställda knöts nära Högskolan med kompetensutveckling och tillämpade projekt. Prepare är ett exempel som visar hur akademi och industri kan skapa nya sätt att samarbeta inom både forskning, utveckling och kompetens-utveckling.

Mälardalens högskola är nationellt ledande och konkurrenskraftig i flera områden där industrin i Mälardalen är stark. Forskning inom både datavetenskap och produktionsteknik har visat sig vara nationellt och internationellt konkurrenskraftig.

Att Mälardalens högskola har landets absolut lägsta forskningsfinansiering per invånare är ofattbart. Andelen av de statliga anslagen är så extremt låg som 0,6 procent av de 12,1 miljarder kronor som fördelas på landets lärosäten. Intressant borde i stället vara vilken samhällelig och industriell nytta som forskningsanslagen ger. Borde inte det vara grunden för tilldelningen?

Genom det goda sam-arbetet i projekt Framtid industri blev det helt uppenbart att samarbetet mellan industrin och Högskolan gav mycket bra resultat och därför bör förstärkas ytterligare. Detta för att öka våra företags konkurrenskraft i en global värld.

Vi ser det därför som en vinn/vinn-situation om Högskolans medel kraftigt kan förstärkas så att vi tillsammans kan vidareutveckla vårt samarbete, vilket gagnar såväl företagen som Högskolan och hela regionen.

Med denna bakgrund förstår alla att detta är en avgörande fråga för vår industris framtid och vi uppmanar därför politiker och regionala beslutsfattare att bidra till denna utveckling.

Med andra ord: mer forskningspengar till Mälardalens högskola!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel