Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebook börjar ta betalt

Trots massiva protester och löften om motsatsen – 2013 kan Facebook börja ta betalt av sina användare. Och Västerås blir svensk försökskommun redan den 1 juli.

Från och med halvårsskiftet kommer det att kosta alla västeråsare 50 kronor om året att ha ett konto på Facebook. Avgiften tas inte ut i vinstsyfte, berättar Facebooks Nordenchef, Jesse Pinkman.

- Våra administrativa kostnader kommer att överstiga intäkterna. Det här handlar enbart om att komma tillrätta med problemet med alla fejkkonton. De skadar vår trovärdighet, säger han.

En granskning i samband med Facebooks börsintroduktion visade nyligen att 42 miljoner av sajtens totalt cirka 850 miljoner användare är bluff. Det handlar om dubletter, identiteter stulna från kändisar och framför allt om helt påhittade personer.

Facebooks ledning tror att en mindre avgift skulle avskräcka människor från att öppna multipla konton.

- Att det får effekt är vi övertygade om. Men hur stor den blir och om det får oönskade bieffekter i form av att riktiga användare lämnar oss, det kan vi bara spekulera i, säger Jesse Pinkman.

Det är därför företaget vill pröva sig fram genom att införa avgiften i ett antal försökskommuner i 80 olika länder. I Sverige föll valet på Västerås.

- Västerås är tillräckligt stort och på många sätt väldigt typiskt för Sverige och svensk mentalitet, säger Jesse Pinkman.

Om systemet införs fullt ut 2013 kan avgiften komma att bli olika stor i olika länder, för att inte stöta bort seriösa användare i tredje världen.

- Facebook får aldrig bli en inkomstfråga, säger Jesse Pinkman.

Men hur ska ni kontrollera var användarna verkligen bor?- Att kontrollera alla mot folkbokföringen har vi inte resurser till. Vi får utgå från att folk är ärliga när de registrerar sina uppgifter, säger Pinkman.

Facebooks nya avgifter har utlöst en proteststorm på nätet. Jesse Pinkman säger att han hyser förståelse för reaktionerna.

- Förändring är svårt och måste ske i ett samspel med de människor de berör.

Så vad ska de göra, de som ogillar ert beslut?- De kan till exempel starta en Facebookgrupp. Det är ett bra sätt att påverka, säger han.

Så slipper du betala

1. Gå in på din profilsida och välj ”Uppdatera information”

2. Välj ”Redigera” i sektionen ”Boende”.

3. Byt ort från Västerås till någon grannkommun, till exempel Norberg eller Surahammar.

4. Gör detta senast i juni, då avgiften införs den 1 juli.