Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackförbundet ST: Sparkraven på Försäkringskassan är en örfil

Regeringen kräver att Försäkringskassan sparar en halv miljard kronor. Hur det ska gå till det verkar inte vara något bekymmer för regeringen, bara att det ska göras.

Samtidigt vill man att Försäkringskassan aktivt ska arbeta med att förbättra sin image, det vill säga öka sitt förtroende bland allmänheten. Detta, anser vi, är en omöjlig ekvation, utifrån nuvarande ekonomiska situation på myndigheten samt ytterligare besparingskrav från regeringen.

Försäkringskassans ledning har kommit fram till att det vi kan dra in på är den förtroendeskapande mötesplatsen, det vill säga våra fysiska mötesplatser runt om i landet. Försäkringskassan stänger alla servicekontor och lokal-kontor.

Följderna blir att det är många grupper i samhället som utestängs från bra service, exempelvis nyanlända som kan ha svårt med svenska språket eller äldre som inte är lika trygga i att använda internet. Vi anser det vara oerhört tragiskt att Försäkringskassan tappar den lokala förankringen.

Alternativet, att låta cirka 1 000 handläggare få gå, hade gett oerhörda konsekvenser på möjligheten till en rättssäker och snabb handläggning, vilket leder till längre väntan på en eventuell ersättning. Båda alternativen skadar ytterligare allmänhetens förtroende för Försäkringskassan.

Vi ser allvarligt på de risker som detta kan medföra för våra medlemmar, i form av ökad stress, osäker anställning och mycket övertid. Detta är inget annat än en örfil från regeringen till våra medlemmar.

Fackförbundet ST kräver att regeringen tänker om! Varken våra medlemmar eller svenska folket förtjänar den här osäkerheten och försämrade samhällsservicen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel