Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagerstamordet:En kvinna släppt

En av de fyra misstänkta för mordet på en 45-årig Fagerstaföretagare har försatts på fri fot.

Annons

Det är den 47-åriga kvinna som åtalats för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling, och som åklagaren ansett hjälpt den 32-årige man som erkänt de dödande skotten, som på onsdagsförmiddagen släppts ur häkte.

- Hon är oerhört glad, och just nu på väg hem till Estland, säger Jacob Asp, den 47-åriga kvinnans försvarsadvokat.

Tingsrättens beslut att försätta henne på fri fot innebär att rätten inte kommer - när dom meddelas - att döma henne skyldig för den allvarligare av anklagelserna, det vill säga medhjälp till mord.

- Tingsrätten kan fortfarande döma henne för brottet "skyddande av brottsling", säger Jacob Asp som fortsätter:

- Men det straff hon då döms till har hon för länge sedan avtjänat.

Den 47-åriga kvinnan har suttit i först estniskt och sedan svenskt häkte sedan september förra året.

Det var den 27 april 2009 som den 45-årige Fagerstaföretagaren sköts till döds vid sin bostad utanför Fagersta.

Under sommaren fokuserades polisens misstankar på företagarens 33-åriga änka, hennes 22-åriga syster, systerns 32-årige make samt den 47-åriga kvinnan som varit den 32-årige mannens sambo.

Samtliga häktades i oktober vid Västmanlands tingsrätt. Mannen som misstänkt för mord, änkan, systern och den nu aktuelle 47-årige kvinnan som misstänkta för medhjälp till mord. Åklagaren ansåg att deras motiv var ekonomiskt; Fagerstaföretagaren hade tiotals miljoner i tillgångar.

Samtliga kvinnor har nekat till brott, mannen erkände att han skjutit Fagerstaföretagaren till döds men hävdade inför rätta att motivet var personligt.

Dom mot de fyra - varav tre fortfarande sitter häktade - meddelas den 13 juli.