Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagerstamordet:En kvinna släppt

En av de fyra misstänkta för mordet på en 45-årig Fagerstaföretagare har försatts på fri fot.

Det är den 47-åriga kvinna som åtalats för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling, och som åklagaren ansett hjälpt den 32-årige man som erkänt de dödande skotten, som på onsdagsförmiddagen släppts ur häkte.

- Hon är oerhört glad, och just nu på väg hem till Estland, säger Jacob Asp, den 47-åriga kvinnans försvarsadvokat.

Tingsrättens beslut att försätta henne på fri fot innebär att rätten inte kommer - när dom meddelas - att döma henne skyldig för den allvarligare av anklagelserna, det vill säga medhjälp till mord.

- Tingsrätten kan fortfarande döma henne för brottet "skyddande av brottsling", säger Jacob Asp som fortsätter:

- Men det straff hon då döms till har hon för länge sedan avtjänat.

Den 47-åriga kvinnan har suttit i först estniskt och sedan svenskt häkte sedan september förra året.

Det var den 27 april 2009 som den 45-årige Fagerstaföretagaren sköts till döds vid sin bostad utanför Fagersta.

Under sommaren fokuserades polisens misstankar på företagarens 33-åriga änka, hennes 22-åriga syster, systerns 32-årige make samt den 47-åriga kvinnan som varit den 32-årige mannens sambo.

Samtliga häktades i oktober vid Västmanlands tingsrätt. Mannen som misstänkt för mord, änkan, systern och den nu aktuelle 47-årige kvinnan som misstänkta för medhjälp till mord. Åklagaren ansåg att deras motiv var ekonomiskt; Fagerstaföretagaren hade tiotals miljoner i tillgångar.

Samtliga kvinnor har nekat till brott, mannen erkände att han skjutit Fagerstaföretagaren till döds men hävdade inför rätta att motivet var personligt.

Dom mot de fyra - varav tre fortfarande sitter häktade - meddelas den 13 juli.