Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagervalls sista gliring: "Lär er hockey!"

På onsdagen blev han klar för Luleå. Då grillades han för sista gången i rollen som VIK-tränare.
- Ni kan lära er hockey, dundrade Joakim Fagervall med glimten i ögat till VLT.

Annons

Han utvecklade resonemanget:

- Förståelsen för spelet. Att sätta sig ned med han som tränar, eller han som spelar. Hur ser det ut, hur spelar ni i försvarszon och i anfallszon. Vi har ju vissa bestämda linjer där motståndarna gärna får skjuta på oss, men det gör ingenting för vi planerar de avsluten och det kan ju se ut som att de har ett jäkla tryck. Och det tror ju de också. Men de får ju inte göra något annat än att skjuta, säger han och knyter ihop säcken:

- Den grejen är att man skapar en förståelse, man har ett jäkla intresse. Man kommer hit och så bor man här på hallen. Att man tror att man kan allting blir bara en irritation. Det är inte så jäkla enkelt att man går på en hockeymatch och så är man Guds skänk till den sporten.

Utfrågningen behandlade också vem som efterträder Fagervall som VIK-tränare.

- Han finns i rummet. Det får du gissa, sade Fagervall skämtsamt och fortsatte:

- Jättesvårt. Det är ”Nickes” (Niklas Johansson, sportchef) jobb. Du får pressa honom.

Och att tredje- och fjärdelinan producerade i kvalserien, medan topplinorna inte levererade kommenterade Fagervall så här:

- Man behöver inte ha jättestora studieskulder för att förstå det. Det är för att de har spelat längst tid ihop. De andra spelade ihop två dagar innan serien startade.

I grundserien tog VIK rekordhöga 100 poäng. En given förklaring såg Fagervall i jätteförlusten i Arosderbyt:

- 6-0-förlusten mot Almtuna. Vi åkte dit och fick pisk. Vi kände ”fan vad bra”. Någonstans hade vi vart och naggat på den här dåliga prestationen och kommit undan. Här fick vi jättemycket stryk mot ett lag som VIK bara ska slå. Det gjorde oss väldigt ödmjuka. Efter den kom den här resan som vi började vandra.

Fagervall gav även sin syn på varför han sällan bänkar spelare, vilket supportrarna ofta ropat högt om.

- De (spelarna) kommer ju inte undan för att man gjort en dålig insats. För mig är det inte viktigt att publiken ser att jag straffar mina spelare. För mig är det viktigt att de förstår att vi har varit i en situation som är dålig. Jag tycker det här med att bänka är mer för er som sitter bakom båset, sade Fagervall och syftade på publiken och media.