Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fairtrade city: Vi kan alla hjälpas åt att göra julen lite mer rättvis i år

I dag firar vi att det är ett år sedan Västerås stad blev en Fairtrade city. Vi finns på plats vid Luciakröningen på Fiskartorget i eftermiddag. Där kan du få veta mer om på vilket sätt vi i Västerås arbetar med rättvis handel för en hållbar utveckling.

Fairtrade handlar om att erbjuda bättre handelsvillkor med ett garanterat minimipris samt förbättrade arbets- och levnadsvillkor för producenter och deras arbetare i utvecklingsländerna.

Fairtrade city är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Att vara en Fairtrade city innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbets-platser.

Den offentliga upphandlingen utgör cirka 18 procent av BNP i Europa. Enligt en nyligen genomförd enkät gjord av Sifo tycker så många som 88 procent av de tillfrågade konsumenterna att det är viktigt att kommunen ställer krav på etisk upphandling.

Den 25 oktober i år antog EU-parlamentet, med en övervägande majoritet, en resolution som moderniserar regelverket kring offentlig upphandling. Det nya regelverket innebär att Västerås stad som Fairtrade city, i praktiken kan visa sitt engagemang för hållbar utveckling genom att ställa etiska krav i upphandlingen.

En Fairtrade city bedriver utöver det ett aktivt informationsarbete så att du som konsument enkelt skall hitta ett brett utbud av etiskt märkta produkter i din butik, på café eller din favoritrestaurang. Vi arbetar därför med att få med fler från det lokala näringslivet att erbjuda Fairtrade-varor i sitt sortiment och på arbetsplatserna. Att byta ut kaffet, teet, socker och bananerna i fikarummen till Fairtrade är ett sätt att börja.

Du som enskild konsument har makt att påverka! Det har betydelse vilka produkter du väljer att köpa. Nu inför julen är det många saker som ska inhandlas, inte minst alla goda jultillbehör såsom choklad, kanel, mandel, vaniljstång och ris till gröten. Tänk om vi kan göra julen lite mer rättvis i år!

Genom att välja de Fairtrade-märkta varorna i hyllan kan du bidra till en bättre värld. De står bland de vanliga varorna så håll utkik efter symbolen med människan som höjer sin hand i en hälsning till dig, genom att välja varan hälsar du tillbaka!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel