Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fake News eller kvalitetsjournalistik? – Kulturnatten ägnar VLT åt lokaltidningens framtid

Vilken betydelse har VLT för den lokala demokratin och Västerås utveckling som stad?
På Kulturnatten på lördag bjuder vi in läsare och allmänhet att diskutera VLT:s roll och framtid. Vi gästas också av Västerås stads stadsdirektör Bo Dahllöf och Region Västmanlands regiondirektör Anders Åhlund som deltar i diskussionen.

I juni skrev jag krönikan ”Bättre politiker, mindre korruption och lägre skatter – därför ska du prenumerera på din lokal tidning”. Jag berättade om att i och med samhällets digitalisering befinner sig tidningsbranschen en tuff omvälvning där vårt uppdrag och vår affär ska anpassas till en ny digital verklighet.

I USA där utvecklingen gått snabbare och kraftigare fram har just lokaltidningarna drabbats hårt och under se senaste 20 åren har omkring 300 nyhetstidningar lagts ner till följd av färre läsare och mindre annonsintäkter. Numera konkurrerar nätets aktörer som Facebook och Google även om den lokala och regionala annonsmarknaden.

Tidningar är och har varit en viktig del för demokratin, de har utgjort den offentlighet där medborgarna fått samhällsinformation, men också kunna lyfta sina frågor till politikerna. När de amerikanska lokaltidningarna lägger ner försvinner det demokratiska samtalet och forskning visar att människor vet allt mindre om sina samhällen och om politiken och dessutom minskar människors engagemang i partier och föreningsliv. Färre journalister innebär också mindre granskning av politiken och myndigheterna, vilket visat sig leda till ökad korruption och sämre skötta offentliga finanser.

Vad gör vi för att inte få samma utveckling i Sverige och i Västerås? Hur ska VLT kunna förvalta sitt journalistiska uppdrag i en ny tid?

På Kulturnatten på lördag klockan 15 är ni alla välkomna till vår redaktion för att fika och diskutera VLT:s roll och ställa frågor om vår framtid. Stadsdirektören Bo Dahllöf och regiondirektören Anders Åhlund ger sina perspektiv på VLT:s arbete och deltar i diskussionen. Från VLT medverkar jag, kulturredaktör Erik Jersenius, chefredaktören Daniel Nordström, deskchefen Nergiz Nora Westerberg och den politiske redaktören Richard Appelbom.

Hjärtligt välkomna!