Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska barnbarn får fängelse

De två männen åkte Sverige runt och försökte lura äldre på pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn. Nu döms de för bland annat sex grova bedrägeriförsök mot västeråsare.

Det var den 2 februari som de nu dömda männen kom till Västerås på sin bedrägeriturné. En man och fem kvinnor fick ta emot samtal från en man som påstod sig vara deras barnbarn som behövde låna pengar. De sex västeråsarna, mellan 81 och 97 år gamla, gick dock inte på bluffen utan bedragarna fick lämna Västerås tomhänta.

I andra fall har bedragarna lyckats lura sitt offer, till exempel en 84-årig kvinna i Enköping som lämnade 25 000 kronor till en man som presenterade sig med hennes riktiga barnbarns förnamn. ”Barnbarnet” påstod att han hade en mycket fördelaktig bilaffär på gång i Västerås och behövde låna pengar snabbt.

Historien upprepade sig gång på gång över Sverige och åklagaren beskriver de två männens brott som systematiska.

– Det har mer eller mindre gått ut på att plundra åldringar. De har utnyttjat deras välvilja och oförmåga att värja sig, säger åklagare Christer Sammens till TT.

Till slut kunde dock bedragarna gripas i Örnsköldsvik i mars. Ett av åklagarens trumfkort i rättegången mot männen har varit den tekniska bevisning i form av telefon- och GPS-signaler som kunnat binda dem till brottsplatserna.

47-åringen döms för 24 fall av grovt bedrägeri och för 57 försök till grovt bedrägeri. Hans 45-årige kumpan döms för 36 grova bedrägeri och 72 grova bedrägeriförsök. Straffet för dem båda blir tre och ett halvt års fängelse.